ΕΕ και ΔΝΤ: Κοινή γραμμή για το ελληνικό χρέος αλλά όχι και για τα μέτρα

Με κοινή γραμμή για το ελληνικό χρέος αλλά όχι και για τα μέτρα που περιμένουν να εφαρμόσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, έρχονται μέσα στην εβδομάδα οι επικεφαλής των ομάδων από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για την τρίτη φάση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Η σύγκλιση που υπήρξε τις τελευταίες ημέρες στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν έκλεισε απολύτως τις διαφορές των απαιτήσεων μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.

Το Ταμείο δέχθηκε να χρησιμοποιήσει για την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα κάνει τον επόμενο μήνα ένα σχέδιο μέτρων που θα συμφωνηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Ωστόσο συνεχίζει να επιμένει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω και οι δημοσιονομικοί στόχοι αλλιώς το πρόγραμμα δεν βγαίνει, εκτός από την μείωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%.

Πέραν όμως και από αυτό, το Ταμείο συνεχίζει να διαφωνεί και στην φύση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται έως τώρα.

Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έρχεται με στόχο να πιέσει να εφαρμοστούν τα μέτρα που βρίσκονται ήδη στο πρόγραμμα.

Γα το εργασιακό θέλουν απλώς ένα εκσυγχρονισμένο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Στα δημοσιονομικά, η αντίρρηση που εκφράστηκε από την αξιολόγηση του Οκτωβρίου ήταν κυρίως αν θα καταφέρει το υπουργείο οικονομικών να διατηρήσει την καλή πορεία των εσόδων για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Η έμφαση που έδωσαν ήταν κυρίως στην ολοκλήρωση και την ενεργοποίηση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Επίσης δέχονται ως συγκυριακές τις αποκλίσεις που καταγράφονται ως τώρα σε ό, τι αφορά την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από δαπάνες συντάξεων, λόγω των αλλαγών του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Το ΔΝΤ δια του εκπροσώπου του έχει κάνει ήδη στροφή στο θέμα του χρέους, μπαίνοντας στην τροχιά ένταξης στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παρά την αποδοχή της «ευρωπαϊκής» λύσης για παραμετροποίηση καταρχήν και υλοποίηση των μέτρων για το χρέος από το 2018 και μετά, το Ταμείο δεν φαίνεται να έχει υποχωρήσει και στα μέτρα που ζητά.

Τις επόμενες μέρες στην Αθήνα θα ζητήσει ξανά την μείωση του αφορολόγητου, ώστε να διευρυνθεί περαιτέρω η φορολογική βάση, περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις, για να μειωθεί το έλλειμμα του 11% του ΑΕΠ που συνεχίζει να εμφανίζει το ασφαλιστικό και κινητικότητα στο δημόσιο, που θα πρέπει να οδηγεί σε απολύσεις, αν δεν υπάρχουν κενές θέσεις.

Στα εργασιακά θέλει τολμηρές αλλαγές με βάση την αρχική ατζέντα του προγράμματος, δηλαδή απελευθέρωση απολύσεων και επανεξέταση του κατώτερου μισθού, επαναφορά της ανταπεργίας και ριζικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

Ξεκινούν σήμερα

Οι απαιτήσεις του Ταμείου αναμένεται να ξεδιπλωθούν τις επόμενες μέρες όταν θα βρεθεί στην Αθήνα η κ. Βελκουλέσκου.

Ωστόσο οι διαθέσεις του Ταμείου αναμένεται να εκδηλωθούν από σήμερα μέσω των τεχνικών κλιμακίων του που θα συλλέξουν -καταρχήν- τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Την Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις που θα πρέπει να οδηγήσουν σε τεχνική συμφωνία μέχρι και τις 28 του μήνα όταν αναμένεται να συνεδριάσει η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης.

Με τον διχασμό που είναι αναμενόμενο να προκύψει τις επόμενες μέρες θα αποτελέσει πραγματικό άθλο να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου.

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα