Συντάξεις: Σπάνε ομόλογα για να πληρώσουν τις επικουρικές

Καταρρέει το επικουρικό ταμείο καθώς, παρά τις μειώσεις στις συντάξεις, το ΕΤΕΑ έχει προχωρήσει και σε αλλεπάλληλες ρευστοποιήσεις ομολόγων συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Το μεγαλύτερο ποσό μάλιστα από την περιουσία του, που εξανεμίζεται μήνα με το μήνα, αφορά σε ρευστοποίηση ομολόγων 205 εκατ. ευρώ από τότε που ξεκίνησαν οι περικοπές στις συντάξεις!

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε η Διοίκηση του ΕΤΕΑ και αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, από το σπάσιμο των ομολόγων αξίας 205 εκατ. ευρώ:

* Τα 55 εκατ. ευρώ έσπασαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Ιουλίου.

* Τα 30 εκατ. ευρώ ρευστοποιήθηκαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Αυγούστου, που ήταν και ο πρώτος μήνας των μειώσεων.

* Τα 50 εκατ. ευρώ ομολόγων έσπασαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Νοεμβρίου, που ήταν ο πρώτος μήνας των αναδρομικών μειώσεων κατά 50 ευρώ από κάθε σύνταξη.

* Τα 70 εκατ. ευρώ θα ρευστοποιηθούν με νέα -χθεσινή- απόφαση του Ταμείου για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Δεκεμβρίου (καθώς λείπουν 45 εκατ. ευρώ) και οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2017, από τις οποίες λείπουν 25 εκατ. ευρώ.

Στα 205 εκατ. ευρώ ομολόγων που εξαφανίστηκαν από τα αποθεματικά του ΕΤΕΑ προστίθενται άλλα 90 εκατ. ευρώ που έσπασαν τον Φεβρουάριο του 2016 για να πληρωθούν και πάλι οι συντάξεις.

Νέος… γύρος

Η αποκάλυψη, ωστόσο, ότι ακόμη και μετά τις μειώσεις που έγιναν στις επικουρικές τα λεφτά δεν επαρκούν δείχνει ότι το πρόβλημα του ΕΤΕΑ είναι βαθύτερο και πολύ χειρότερο από αυτό που εμφανίζει η κυβέρνηση και κυρίως το υπουργείο Εργασίας.

Το ΕΤΕΑ είναι υπό κατάρρευση καθώς τα αποθεματικά του στερεύουν και είναι θέμα χρόνου να προχωρήσει σε νέες περικοπές συντάξεων, αυτή τη φορά ξεκινώντας από την κατάργηση των προσωπικών διαφορών.

Το επόμενο στάδιο των περικοπών δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει όμως μειώσεις και στις επικουρικές, που έχουν μεν επανυπολογιστεί αλλά επειδή το άθροισμά τους με τις κύριες είναι κάτω από τα 1.300 ευρώ, έμειναν άθικτες. Οι συντάξεις αυτές είναι μικρότερες μετά τον επανυπολογισμό τους, πλην όμως η διαφορά μεταξύ παλιάς και νέας επικουρικής συνεχίζει να καταβάλλεται ως «προσωπική διαφορά».

 

 

 

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα