Τέλη κυκλοφορίας 2017: Η τελική πρόταση

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών για το ύψος των τελών κυκλοφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για το 2017.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει στα χέρια του όλες τις εισηγήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που θα γίνουν τελικά θα είναι περιορισμένης κλίμακας και θα επικεντρωθούν κατά κύριο λόγο σε οχήματα των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει πινακίδες κυκλοφορίας με στόχο να τους δοθούν κίνητρα για να άρουν την ακινησία και έτσι να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.

Το σενάριο που προκρίνεται προβλέπει

- Tη μείωση των ετήσιων τελών για τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στους ελληνικούς δρόμους έως και την 31-12-2005 και είναι άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών. Η μείωση θα είναι της τάξης του 10% έως 20%.

- Tην αύξηση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 2006 έως και τον Οκτώβριο του 2008 και είναι άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών. Από την αύξηση των τελών σε αυτήν την κατηγορία οχημάτων αναμένεται να υπερκαλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος για την μείωση των τελών στην κατηγορία των οχημάτων υψηλού κυβισμού και ηλικίας άνω των 10 ετών.

- Tην διατήρηση του υπολογισμού των τελών με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους για τα οχήματα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά, αλλά με αύξηση των τελών για τα οχήματα που εκπέμπουν αυξημένους ρύπους (π.χ. άνω των 160 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα).

Σημειώνεται ότι στον φετινό προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί ως έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας 1,088 δισ. ευρώ, πρόβλεψη η οποία εκτιμάται ότι θα υπερκαλυφθεί λόγω της σχετικά ικανοποιητικής πορείας των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων αλλά και των παραπάνω αλλαγών που έρχονται στα τέλη κυκλοφορίας.

Τα ειδοποιητήρια με τα νέα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να αναρτηθούν στο taxisnet έως την ερχόμενη Κυριακή και θα πρέπει να εξοφληθούν έως το τέλος του έτους. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης εξόφλησης επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα