Δύσκολη η αξιολόγηση. Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση

Αγώνα δρόμου με δύο κρίσιμος ενδιάμεσους σταθμούς με δεδομένη την «χαλαρή» διάθεση από τους δανειστές, και την αναστάτωση του επικείμενου ανασχηματισμού, κάνει το οικονομικό επιτελείο για να πετύχει την ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ήδη ανακοινώσει ότι η επόμενη φάση της απευθείας αξιολόγησης διαρκέσει περίπου 7 ημέρες από τις 14 μέχρι και τις 21 του μήνα.

Η επίσκεψη αυτή ανακοινώνεται εκ των προτέρων ότι θα είναι μάλλον περιορισμένη σε σχέση με τα ανοιχτά θέματα είτε πιεστεί η ελληνική πλευρά να τα ολοκληρώσει σε χρόνο ρεκόρ είτε επειδή οι ομάδες του της ΕΕ του ΔΝΤ του ΕΜΣ και της ΕΚΤ έχουν την βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου.

¨Όπως και να έχει , η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας και ειδικότερα του εθνικού συντονιστή της διαπραγμάτευσης του υπουργείου οικονομικών , που έχει πλέον να αντιμετωπίσει και την αναστάτωση που φέρνει ο επικείμενος ανασχηματισμός . Τούτο με δεδομένο ότι εκκρεμεί ακόμη το θέμα της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και για τον μέχρι και σήμερα υπεύθυνο υπουργός κ. Πάνο Σκουρλέτη, υπάρχει η φήμη ότι θα εγκαταλείψει την θέση του.

Η ίδια αναστάτωση υπάρχει και το υπουργείο εσωτερικών που λέγεται ότι θα διασπαστεί ενώ διαχειρίζεται τις αλλαγές στο δημόσιο (αξιολόγηση μόνιμη κινητικότητα) και ως ένα βαθμό, τα ειδικά μισθολόγια.

Βεβαίως στα βασικά υπουργεία Οικονομικών, ανάπτυξης και εργασίας δεν αναμένονται αλλαγές αλλά και πάλι ο χρόνος που απομένει είναι λίγος τα τα θέματα που θα πρέπει να κλείσουν πολλά.

Εκτός από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και τα εργασιακά που είναι μέχρι στιγμής τα βασικά θέματα το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι μπορεί να πετύχει με τα ήδη υπάρχοντα μέτρα πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017.

Επίσης ,θα πρέπει να κλείσουν θέματα όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ο ορισμός διοικητικού συμβουλίου στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, να συσταθεί και να λειτουργήσει η νέα Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας και να ξεκινήσει η εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων.

Δύο κρίσιμοι σταθμοί

Μέχρι και την επόμενη επίσκεψη ων δανειστών στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο έχει δύο ενδιάμεσους σταθμούς από τους οποίους θα μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα και για τις διαθέσεις της απέναντι πλευράς.

Ο πρώτος θα είναι το Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα γίνει η ανασκόπηση των έως τώρα διαπραγματεύσεων και θα τεθούν επι τάπητος όλα τα θέματα προτεραιότητας αλλά και οι απαιτήσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Ο δεύτερος σταθμός είναι η τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί να γίνει την επόμενη εβδομάδα με τους θεσμούς η οποία θα είναι εφ όλης της ύλης . Ωστόσο τα βασικά θέματα αναμένεται να είναι οι αλλαγές στα εργασιακά ο προϋπολογισμός του 2017 και η επόμενη φάση τους ασφαλιστικού που περιλαμβάνει τον ΕΦΚΑ και η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Ειδικά στα εργασιακά η ελληνική ομάδα θα παρουσιάσει το κείμενο αρχών με τις αλλαγές που μπορούν να συζητήσουν αλλά και με τα θέματα που εμείς δεν θεωρούμε αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Οι δύο αυτές συναντήσεις θα κρίνουν τόσο το χρόνο όσο και τον τρόπο της δεύτερης διαπραγμάτευσης αφού θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο για το ποια είναι η ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα