Ανοίγει εκ νέου το ασφαλιστικό

Καυτή αναμένεται η ατζέντα του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, καθώς, όπως έγινε γνωστό από έγγραφο που διέρρευσε την Τρίτη, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρεθούν εκ νέου -παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου- το ασφαλιστικό, αλλά και θέματα όπως ο προϋπολογισμός, η επιχειρηματικότητα και η εκπαίδευση.

«Τα μέτρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας αναμένεται να είναι στο επίκεντρο» της νέας αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, αναφέρει η επιστολή ΝτάισελμπλουμΜάλιστα, στο ίδιο έγγραφο που συνέταξε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ φαίνεται να συνδέεται η δρομολόγηση του πρώτου σκέλους των παρεμβάσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους (αυτών που χαρακτηρίζονται ως άμεσης εφαρμογής) με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ενώ περιορίζεται χρονικά η παραμονή των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα κατά την επόμενη αποστολή τους μεταξύ της 14ης και της 21ης Νοεμβρίου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει μέσω της επιστολής του ο Ντάισελμπλουμ στα μέτρα για το χρέος, ενώ υπογραμμίζει ότι αυτά περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στο προφίλ ωρίμανσης των δανείων του EFSF και ανάληψη δράσης για τη διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου (risk management) από την πλευρά του ESM.

Όπως γίνεται γνωστό από την ημερήσια διάταξη του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα προβούν σε απολογισμό σχετικά με την κατάσταση της δεύτερης αξιολόγησης ως μέρος του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Την ίδια στιγμή, στο Eurogroup οι υπουργοί θα κάνουν μια γενική εκτίμηση της εξέλιξης της τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα και της προόδου που έχει σημειωθεί σε τομείς όπως η Δημόσια Διοίκηση, η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη.

 

Το κείμενο που διέρρευσε

Τοποθέτηση Ντάισελμπλουμ για μέτρα και χρέος

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο επικεφαλής του Eurogroup, ο ESM προχώρησε -μετά την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων και τη μείωση των οφειλών προς ιδιώτες- στην καταβολή των 2,8 δισ. ευρώ, με στόχο την επίσημη ολοκλήρωση της πρώτης επικαιροποίησης του προγράμματος.

Με αυτόν τον τρόπο δίνει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων για το χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ, οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις «συνεπάγονται αναδιαμόρφωση του προφίλ ωρίμανσης του ανεξόφλητου υπολοίπου των δανείων του EFSF που απομένουν από το δεύτερο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα», αλλά και κάποιες αλλαγές, με στόχο τον «περιορισμό του επιτοκιακού κινδύνου, παρεμποδίζοντας την αύξηση των επιτοκίων για ένα μέρος των δανείων του EFSF πέρα από ένα σημείο».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προσθέτει, επίσης, ότι «ο ESM εξακολουθεί να εργάζεται για τις τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου και επεξεργάζεται μια πρόταση για τη χρονική στιγμή της εισαγωγής των μέτρων αυτών».

 

To ασφαλιστικό σε πρώτο πλάνο

Πάντως, αυτό που είναι ξεκάθαρο στο έγγραφο του επικεφαλής του Eurogroup είναι το άνοιγμα των μεταρρυθμίσεων στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας, κάτι το οποίο με δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είχε αποκλείσει.

Την ίδια στιγμή, αναφέρεται ότι σημαντική μνεία στο Eurogroup θα γίνει και σε μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων, της ενέργειας καθώς και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα