Εγκρίνεται την Τρίτη η εκταμίευση της δόση των 2,8 δισ. ευρώ

Την εκταμίευση της συνολικής δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μετά και την έγκριση της δόσης των 1,7 δισ. ευρώ από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης ( EWG) της υποδόσης για την αποπληρωμής ληξιπροθέσμων οφειλών προς ιδιώτες

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας παρουσίασε στο σώμα τα πιστοποιημένα στοιχεία με τα οποία επιβεβαιώνεται ότι έχει αποδεδειγμένα αποδώσει σε ιδιώτες 1,85 δισ. ευρώ έναντι των 1,8 δισ. ευρώ της δόσης που δόθηκε για τον σκοπό αυτό στις 16 Ιουνίου .

Υπενθυμίζεται ότι στο Eurogroup που έγινε στις 10 του μήνα στο Λουξεμβούργο από το σύνολο της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ενέκρινε μόνο το 1,1 δις ευρώ που αφορούσε την κάλυψη των υποχρεώσεων του χρέους αλλά ανέβαλε το μέρος της δόσης ύψους 1,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων αφού δεν υπήρχαν διαθέσιμα τα στοιχεία πληρωμών μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν από τους εκπροσώπους των θεσμών την περασμένη Παρασκευή κατά την συνάντηση που είχε μαζί τους ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το πρωί κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε βέβαιο για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης αφού το τεχνικό πρόβλημα που υπήρξε στο τελευταίο Eurogroup έχει πλέον επιλυθεί.

Στην συνεδρίαση της Τρίτης του ΔΣ του ΕΜΣ όπου συμμετέχουν τα ίδια στελέχη που είναι μέλη και του EWG θα εγκριθεί τελικά στο σύνολο της η δόση των 2,8 δισ. ευρώ η οποία μαζί με τα 7,5 δισ. ευρώ που δόθηκαν τον Ιούνιο ολοκληρώνει και τυπικά πλέον την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Υπ όψιν του συμβουλίου θα τεθεί και η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία πιστοποιεί την ολοκλήρωση από ελληνική πλευρά και των 15 προαπαιτούμενων που συνδέονται με την καταβολή της δόση καθώς και τα επικαιροποιημένα στοιχεία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών από το υπουργείο Οικονομικών .

 

 

 

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα