Πάγωσε η έκδοση συντάξεων χηρείας. Πέντε μήνες έχει καθυστερήσει η εγκύκλιος

Η έκδοση νέων συντάξεων χηρείας έχει «παγώσει», καθώς καθυστερεί σημαντικά η αναγκαία εγκύκλιος, παρότι οι νέες διατάξεις ισχύουν από τις 13 Μαΐου.

Εξαιτίας της σοβαρής καθυστέρησης, οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εργασίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ταμείων γίνονται αποδέκτες έντονων αντιδράσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου έχουν καταθέσει πρόταση για να «ξεμπλοκάρει» το θέμα και να ξεκινήσουν τα Ταμεία να εκδίδουν νέες συντάξεις χηρείας για θανάτους που συνέβησαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, καταβάλλοντας προσωρινά το ποσό των 345 ευρώ, που αντιστοιχεί στην κατώτατη σύνταξη για 15 έτη ασφάλισης. Πιέσεις ασκούνται προκειμένου να εκδοθεί η εγκύκλιος μέσα στις επόμενες ημέρες.

Με το παλαιό καθεστώς, που ίσχυε για όσους κατέθεσαν αιτήσεις για συνταξιοδότηση λόγω θανάτου μέχρι τις 12/5/2016, ο επιζών σύζυγος παίρνει το 70% της σύνταξης του θανόντος, ανεξάρτητα από την ηλικία του και μετά την τριετία το ποσό περιορίζεται στο 50%, εφόσον ο επιζών δεν έχει άλλη πηγή εσόδων, υπενθυμίζει το δημοσίευμα. Εάν έχει και εκείνος συνταξιοδοτηθεί ή εργάζεται/ασφαλίζεται, τότε λαμβάνει το 30% της σύνταξης.

Σύμφωνα με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, το ποσοστό 70% για την πρώτη τριετία περιορίζεται στο 50%, δηλαδή η νέα σύνταξη χηρείας θα είναι μειωμένη κατά 28,5%. Στη συνέχεια, εφόσον ο δικαιούχος εργάζεται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη από ίδιο ή άλλο δικαίωμα, το ποσοστό αυτό θα πέφτει στο 25% από 30% που είναι σήμερα. Η επιπλέον μείωση για τους συνταξιούχους ανέρχεται στο 16,6%.

Παράλληλα, βέβαια, ο νόμος θέτει και ηλικιακό όριο, αυτό των 55 ετών. Συνεπώς, στην περίπτωση που ο επιζών σύζυγος είναι μικρότερος, θα λάβει τη σύνταξη χηρείας μόνο για τρία χρόνια. Εάν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά τη διάρκεια των τριών ετών, η σύνταξη χηρείας θα διακοπεί και θα επανακαταβληθεί με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου. Εφόσον ο δικαιούχος είναι άνω των 55 ετών, συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη χηρείας.

Νέοι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας στην περίπτωση που καταστούν και νέοι συνταξιούχοι από ίδιο δικαίωμα θα χάσουν ένα σημαντικό μέρος από τη σύνταξη χηρείας, αφού θα πρέπει να της αφαιρεθεί η βασική σύνταξη. Και αυτό γιατί ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος ορίζει ότι ο νέος συνταξιούχος (από τις 13 Μαΐου και μετά) θα δικαιούται μία βασική σύνταξη. Κατά συνέπεια, η σύνταξη χηρείας θα αφορά μόνο το ανταποδοτικό κομμάτι.

usay

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα