Κίτρινη κάρτα από τεχνικά κλιμάκια και για την πρώτη αξιολόγηση

Ελλείψεις σε αλλαγές για το ασφαλιστικό και τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν ψηφιστεί τον περασμένο Μάιο, καθυστερήσεις στο σχεδιασμό για τα κόκκινα δάνεια και προβλήματα σε ό, τι αφορά το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών εντοπίζουν τα τεχνικά κλιμάκια λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Στις τρεις ημέρες συλλογής στοιχείων και δεδομένων οι τεχνικές ομάδες των θεσμών έχουν εντοπίσει σημεία στα οποία τα υπουργεία δεν έχουν προχωρήσει την υλοποίηση των μέτρων που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Παράλληλα εξετάζουν και την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς απέναντι στα 33 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Στα προβλήματα που έχουν μέχρι στιγμής εντοπίσει περιλαμβάνονται:

1. Το ασφαλιστικό όπου εντόπισαν ότι δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ενώ και η εφαρμογή των περικοπών των επικουρικών συντάξεων είναι δύσκολο ακόμη να υπολογιστεί σε ετήσια βάση λόγω της σταδιακής εφαρμογής των μέτρων από τα αρμόδια ασφαλιστικά ταμεία.

2. Το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών όπου εντοπίζεται η γέννηση συνεχώς νέων οφειλών αλλά και το γεγονός ότι αν και υπήρχε σαφώς ως όρος στο συμπληρωματικό μνημόνιο από τα 1,8 δισ. ευρώ που δόθηκαν για εξόφληση παλαιότερων χρεών, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ από τα 600 εκ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για την απονομή συντάξεων.

Τούτο διότι καθυστερεί σχετική νομοθετική ρύθμιση που έπρεπε να φέρουν μέσα στο καλοκαίρι τα υπουργεία οικονομικών και εργασίας.

3. Το νέο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων το οποίο είναι μεν θεσμικά κατοχυρωμένο και έχει εποπτικό συμβούλιο αλλά έχει δρόμο πριν καταστεί πλήρως λειτουργικό.

Τούτο διότι χρειάζεται να αποκτήσει διοικητικό συμβούλιο, έδρα και φυσικά καταστατικό λειτουργίας που θα ρυθμίζει τη σχέση του ΔΣ του υπερ-ταμείου με τα διοικητικά συμβούλια του ΤΑΙΠΕΔ, της ΕΤΑΔ του ΤΧΣ και της ΕΔΗΣ.

Παράλληλα η εταιρία δημοσίων συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ) που θα αναλάβει τα μερίδια που κατέχει το δημόσιο σε ΔΕΚΟ είναι ακόμη ένα σχέδιο. Έχουν μεν οριστεί οι 11 δημόσιες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν αλλά δεν υπάρχει ακόμη καταστατικό λειτουργίας, διοικητικό συμβούλιο και έδρα.

4. Την ανεξάρτητη αρχή εσόδων όπου υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα με τον διακριτό προϋπολογισμό και αλλαγή στη διοικητική δομή του.

5. Στο θέμα των αλλαγών στο δημόσιο που ξεκινά από την αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων και προχωρά με τη αξιολόγηση και την μόνιμη κινητικότητα υπάρχουν διαθέσιμες μόνο οι προτάσεις του αρμόδιου υπουργείου χωρίς την απαραίτητη κοστολόγηση.

6. Σε πολύ πρώιμο στάδιο βρίσκεται επίσης και το σχέδιο για την εφαρμογή από 1/1/2017 του Κοινωνικού επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), όπως θα ονομάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Το βασικό πρόβλημα παραμένει από που και με ποια διαδικασία θα μπορέσουν να εξοικονομηθούν τα περίπου 740 εκ. ευρώ που είναι απαραίτητα για την χρηματοδότησή του, παρά την φιλοδοξία που υπάρχει να εφαρμοστεί καθολικά σε όλη την χώρα από 1/1/2017.

7. Το θέμα των διοικήσεων των τραπεζών (που βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα) θα πρέπει να κλείσει πριν από το τέλος του μήνα καθώς από την 1η Νοεμβρίου αρχίζουν να τρέχουν οι τριμηνιαίοι στόχοι που έχει θέσει η ΤτΕ για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων. Κάθε απόκλιση από τους στόχους έχει ποινές-πρόστιμα για τις εμπορικές τράπεζες.

8. Επιτάχυνση φαίνεται ότι χρειάζεται η οριστικοποίηση και νομοθέτηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια ώστε να επιλυθούν τα νομικά προβλήματα που εντοπίζονται, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει και η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου που μόλις χθες δόθηκε για διαβούλευση.

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα