Όλες οι αλλαγές που φέρνει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας

Τη δυνατότητα να αφαιρεί το πτωχευτικό δικαστήριο μετά από αίτηση του συνδίκου, από τον οφειλέτη τη διοίκηση της πτωχευτικής περιουσίας, αν αυτό επιβάλλει το συμφέρον των πιστωτών προβλέπεται μεταξύ άλλων στις τροποποιήσεις του Πτωχευτικού Κώδικα που τέθηκε σήμερα και ως τις 27 Οκτωβρίου σε διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με δύο λόγια δηλ. προβλέπεται μέχρι και αλλαγή της διοίκησης μιας υπό πτώχευση εταιρείας αν αυτή δεν πληρώνει τα δάνειά της. Έτσι πολλοί βασικοί μέτοχοι θα χάνουν τα ηνία των επιχειρήσεων, αν δεν είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.

Στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα θα μπορεί να εντάσσεται κάθε φυσικό ή νομική πρόσωπο που βρίσκεται και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και αδυνατεί ή απειλείται με αδυναμία ανταπόκρισης στις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή ακόμα και αν το δικαστήριο κρίνει πως υπάρχει απλώς πιθανότητα αφερεγγυότητάς του.

Για να υπάρξει συμφωνία εξυγίανσης, θα πρέπει να έχει συναφθεί συμφωνία οφειλέτη- πιστωτών του που εκπροσωπούν το 60% του συνόλου των απαιτήσεων.

Η επικύρωση συμφωνίας, η οποία έχει συναφθεί μόνον από πιστωτές χωρίς τη σύμπραξη του οφειλέτη, είναι δυνατή εφόσον ο οφειλέτης βρίσκεται, κατά το χρόνο σύναψης της συμφωνίας, σε παύση πληρωμών.

 

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα