Οι όροι για μερική άρση των κατασχέσεων από την εφορία

Σε μερική άρση της κατάσχεσης λογαριασμών μέχρι και 70% του ποσού για ληξιπρόθεσμες οφειλές υπό προϋποθέσεις μπορούν να προχωρήσουν οι φορολογούμενοι με αίτημά τους στην εφορία.

Με βάση το ισχύον καθεστώς η κατάσχεση μπορεί να περιοριστεί σε μικρότερο ποσό ή ποσοστό έπειτα από αίτηση του οφειλέτη στον προϊστάμενο της εφορίας, ο οποίος πρέπει να εξετάζει το αίτημα με κριτήρια αντικειμενικά, όπως πραγματική οικονομική αδυναμία, λόγοι υγείας, ύψος οφειλής, παλαιότητα και είδος αυτής και εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

-Η υπαγωγή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

-Η κατασχεθείσα απαίτηση να είναι σημαντικό για τη διαβίωση του υπόχρεου μέσο (π.χ. ενοίκιο) εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία ή για τις λοιπές περιπτώσεις (φυσικό πρόσωπο επιτηδευματία, νομικό πρόσωπο ή οντότητα), να προκύπτει από επίσημα στοιχεία-έγγραφα ότι ο περιορισμός κατάσχεσης αφορά την καταβολή μισθοδοσίας σε υπαλλήλους επιχείρησης, την καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων ή άλλων υποχρεώσεων που κρίνονται αναγκαίες για τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση λειτουργίας αυτής.

-Ο αιτών θα πρέπει να προσκομίσει σε διάστημα 15 ημερών αποδεικτικά έγγραφα ότι το ανωτέρω ποσό διατίθεται για τον σκοπό αυτό.

Δεν εκκρεμεί εντολή ελέγχου οποιασδήποτε φορολογίας για τον οφειλέτη.

Με βάση τα παραπάνω, σύμφωνα με το Έθνος, το ποσοστό αποδέσμευσης ορίζεται:

Έως 50% της κατασχεθείσας απαίτησης επί των ευρισκόμενων και μη αποδοθέντων χρημάτων, με εξαίρεση τις οφειλές ΦΠΑ που αποδεδειγμένα έχουν εισπραχθεί και δεν έχουν αποδοθεί, καθώς και παρακρατούμενου ΦΜΥ, για τις οποίες ισχύει ποσοστό έως 30%.

Έως 70% επί των μελλοντικών απαιτήσεων, με την προϋπόθεση να καλύπτονται τουλάχιστον τρεις δόσεις της ρύθμισης, εφόσον οι εναπομείναντες δόσεις έως και 12 ή 5 δόσεις σε περίπτωση που οι εναπομένουσες δόσεις είναι περισσότερες. Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον το ανωτέρω ποσοστό δεν επαρκεί για την κάλυψη των ως άνω δόσεων, το ποσοστό αποδέσμευσης αναπροσαρμόζεται ανάλογα.

Η υποχρέωση προσκόμισης και ελέγχου των απαραίτητων δικαιολογητικών στοιχείων ή η παροχή εγγυήσεων ή εμπραγμάτων ασφαλειών για τη διασφάλιση της οφειλής ανάλογα με το ποσό βασικής οφειλής και κυριότερα οι περιορισμοί των δόσεων της χορηγηθείσας κατά τα ανωτέρω ρύθμισης, εφόσον προκύπτει δυνατότητα του οφειλέτη να αποπληρώσει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες.

Επίσης εξετάζονται εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου ο οφειλέτης προσκομίζει έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν την αναγκαιότητα του περιορισμού της κατάσχεσης λόγω ειδικών συνθηκών όπως ενδεικτικά αναφέρονται μακροχρόνια ανεργία χωρίς άλλες πηγές εισοδημάτων του οφειλέτη ή συζύγου, σοβαρά προβλήματα υγείας αυτού ή των μελών της οικογένειάς του. Επισημαίνεται πάντως ότι κατά μείζονα λόγο ή τυχόν άρση επιβληθείσας κατάσχεσης δεν επιτρέπεται πριν την ολοσχερή εξόφληση της οφειλής.

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα