Τσακαλώτος: Μη ρεαλιστική η γερμανική θέση για το χρέος

Η θέση της Γερμανίας όσον αφορά στην ελάφρυνση χρέους δεν συνάδει με την απαίτησή της για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο Bloomberg.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι έχει μεταφέρει το μήνυμα αυτό στον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συμμετέχει επίσης στις ετήσιες συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με το αν η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει χωρίς ελάφρυνση του χρέους της, αν και ο Σόιμπλε δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα μας θα έπρεπε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται η πληρωμή τόκων για πάνω από μια δεκαετία.

Το ΔΝΤ έχει περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους να αποφασίσει αν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα ή όχι, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδας από τη γερμανική Κάτω Βουλή. Ο κ. Τσακαλώτος έχει από πλευράς του τονίσει ότι επιθυμεί το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιστεύει πως το πρόγραμμα θα φέρει αποτελέσματα, το ΔΝΤ θα συμμετέχει και δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη ελάφρυνση χρέους. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτος, πρέπει να υπάρξει κάποια υποχώρηση επ'αυτού, «και νομίζω ότι βαθιά μέσα στην καρδιά του το καταλαβαίνει αυτό».

«Είναι ένας πανούργος πολιτικός. Έχει εμπειρία πολλών ετών. Δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν κατανοεί ότι δεν μπορείς να τα έχεις και τα τρία» είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, που περιέγραψε την Ελλάδα ως μια γαζέλα η οποία προσπαθεί να αποφύγει το ποδοπάτημα από δύο ελέφαντες που παλεύουν μεταξύ τους- επί της προκειμένης η Γερμανία και το ΔΝΤ.

Το πρόγραμμα του κ. Τσακαλώτου σήμερα Σάββατο στην Ουάσινγκτον περιλαμβάνει συναντήσεις με στελέχη της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών & Επενδύσεων (ΑΙΙΒ), με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup, με στελέχη στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ, με την Κριστίν Λαγκάρντ, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ και με τον Μισέλ Σαπέν, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.
huffingtonpost

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα