Το ΔΝΤ αποφασίζει αν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα

Σύσσωμη η οικονομική ηγεσία της Ευρωζώνης, αλλά και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μεταβαίνουν σήμερα, Τετάρτη, στην Ουάσιγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ.

Εκεί, σε ευρείες ή κατά μόνας συναντήσεις με την επικεφαλής του Ταμείου κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, θεωρείται βέβαιο πως θα επιχειρηθεί από όλους να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ πριν το τέλος του 2016 αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως όλα δείχνουν όμως, οι γερμανικές εκλογές μεταφέρουν τις αποφάσεις για τον ρόλο του Ταμείου και την τύχη του ελληνικού χρέους στα τέλη του 2017 ή το 2018.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», η Σύνοδος στην Ουάσιγκτον θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος (ΔΝΤ, ΕΕ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) να συζητήσουν για τα μεγάλα ανοιχτά θέματα: αν η Ευρώπη θα προχωρήσει σε συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, όπως ζητά το ΔΝΤ, αν το ΔΝΤ θα επιστρέψει στο πρόγραμμα και αν -και πότε – ο Μάριο Ντράγκι θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, Ευρωπαίος αξιωματούχος, που απηχεί τις απόψεις του Eurogroup, εξέφρασε την περασμένη Παρασκευή την εκτίμηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ότι το ΔΝΤ δεν αναμένεται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του 2017, καθώς η Γερμανία δεν αναμένεται να υποχωρήσει στο θέμα του χρέους, όπως ζητά το Ταμείο.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα