Πετρέλαιο θέρμανσης: Που θα φτάσει οι τιμή του

Επιπλέον βάρος θα φορτωθούν τα νοικοκυριά από τις 15 Οκτωβρίου λόγω της τσουχτερής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο ακριβαίνει εξαιτίας του αυξημένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ.

Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο από 15 Οκτωβρίου 2016 έως 30 Απριλίου 2017 θα χορηγηθεί και φέτος σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους με χαμηλά ετήσια οικογενειακά εισοδήματα και χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία.

Το συνολικό ποσό θα παραμείνει και φέτος στα 105 εκατ. ευρώ, όσο και κατά την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, οπότε και το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα είναι το ίδιο με εκείνο της περιόδους 15/10/2015 έως 30/04/2016.

Αυτό, όμως, μόνο στα χαρτιά αφού από 15/10/2016 ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα είναι αυξημένος κατά 0,05 ευρώ ανά λίτρο, φτάνοντας στα 0,28 ευρώ από 0,23 ευρώ πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν να αγοράσουν λιγότερα λίτρα με τα ίδια χρήματα.

Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,25 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, ενώ δικαιούχοι είναι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, κατοικία και ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία μέχρι 100.000, και έγγαμοι με εισόδημα έως 20.000, ακίνητη περιουσία η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ, αυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι και το ότι υπάρχει πλαφόν στο επίδομα, οπότε σε περιοχές όπου επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι εξαιρετικά πιθανό το ποσό του επιδόματος να μην καλύψει τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης των δικαιούχων.

Αναλυτικά το συνολικό ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβεί:

-τα 500 ευρώ για τον άγαμο και τα 625 ευρώ για τον έγγαμο στην Α’ ζώνη που περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας. Στους νομούς αυτούς το επίδομα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου.

-τα 300 ευρώ για τον άγαμο και τα 375 ευρώ για τον έγγαμο στην Β’ ζώνη όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

-τα 160 ευρώ για τον άγαμο και τα 200 ευρώ για τον έγγαμο στην Γ’ ζώνη όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

-τα 100 ευρώ για τον άγαμο και τα 125 ευρώ για τον έγγαμο στην Δ’ ζώνη όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έχει αποστείλει στο Μέγαρο Μαξίμου προτάσεις νέων αλλαγών στο επίδομα θέρμανσης, προκειμένου η χορήγησή του να είναι «καλύτερα στοχευμένη».

Στον πυρήνα των προτεινόμενων αλλαγών με βάση το Euro2day βρίσκεται νέα γεωγραφική κατανομή των δικαιούμενων ποσοτήτων επιδοτούμενου καυσίμου, με ανάδειξη των κλιματολογικών συνθηκών.

«Δεν είναι δίκαιο ο κάτοικος του Βόλου, να παίρνει το ίδιο επίδομα με τον κάτοικο ενός ορεινού χωριού του Πηλίου» αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξηγώντας ότι εάν εγκριθεί η πρόταση θα προκύψει αύξηση του επιδόματος για τον κάτοικο της Τσαγκαράδας για παράδειγμα και μείωση για τον κάτοικο του Βόλου.

Πέρυσι το πετρέλαιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, είχε κάνει πρεμιέρα στην αγορά με μέση τιμή τα 0,83 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση είναι περίπου 9 λεπτά το λίτρο ή σχεδόν 11%.

Αν επρόκειτο να ξεκινήσει η πώλησή του στην αγορά από σήμερα, σύμφωνα με την Ημερησία δηλαδή με τις τωρινές τιμές διύλισης και το νέο ΕΦΚ και ΦΠΑ που έχουν ψηφιστεί από τα τέλη του περασμένου Μαΐου, οι καταναλωτές θα πληρώνουν με τιμή περίπου στο 0,92 ευρώ το λίτρο ή 920 ευρώ τα χίλια λίτρα.

Το κόστος γίνεται δυσβάσταχτο αν αναλογιστεί κανείς ότι στις 30 Απριλίου του 2016 - οπότε και σταμάτησε για την περασμένη χειμερινή περίοδο η διάθεση του στην αγορά - η μέση τιμή είχε κλείσει στο 0,764 ευρώ το λίτρο. Η διαφορά που προκύπτει σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα είναι της τάξης του 20% ή 0,156 ευρώ το λίτρο.

Συγκεκριμένα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης ανεβαίνει στα 0,28 ευρώ το λίτρο ή 280 ευρώ τα χίλια λίτρα από 0,23 ή 230 ευρώ ανά χίλια λίτρα που ίσχυε μέχρι και την περασμένη χειμερινή σεζόν. Επιπλέον ο ανώτατος ΦΠΑ αναπροσαρμόστηκε στο 24% από 23%, ήτοι κατά μία ποσοστιαία μονάδα με αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

newsbomb

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα