Ο Σόιμπλε κήρυξε τον πόλεμο στον Μάριο Ντράγκι

Σημαντικό τεστ για τις σχέσεις Βερολίνου - Φρανκφούρτης θα αποτελέσει η σημερινή επίσκεψη του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριo Ντράγκι στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της γερμανικής βουλής.

Μπορεί ο στόχος να είναι η ανταλλαγή απόψεων για διάφορα οικονομικά ζητήματά, ωστόσο το χθεσινό άρθρο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο οποίο εναντιώνεται στην «χαλαρή» νομισματική πολιτική που έχει επιλέξει ο Ντράγκι, δείχνει ότι η συζήτηση ενδέχεται να εξελιχθεί σε… σύγκρουση. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Στο άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Σόιμπλε εκφράζει για ακόμη μία φορά τις ανησυχίες του για το ότι τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά. «Θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας αυτή τη φάση των χαμηλών επιτοκίων, μόνο αν έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Δεν θα το πετύχουμε αν συνεχίσουμε να βαδίζουμε στα παλιά μονοπάτια με νέα χρήματα αλλά αν αλλάξουμε πορεία» τονίζει χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Σόιμπλε στέκεται στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα «πυροδοτήσουν» την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και θα βάλουν τέλος στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων.

Τα σχόλιά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών αντανακλούν τις διαφωνίες που επικρατούν μεταξύ της ΕΚΤ και της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, σχετικά με τις παρεμβάσεις των τελευταίων ετών από την Κεντρική Τράπεζα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία φορά που ο Μάριο Ντράγκι κλήθηκε να δώσει και πάλι απαντήσεις σε ένα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ήταν και πάλι στην Μπούντεσταγκ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ βρέθηκε την Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εξηγήσει την πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η τράπεζα - εκτιμάται ότι θα δοθεί παράταση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης - στους ευρωβουλευτές, ενώ στο Βερολίνο αναμένεται να ζητήσει από τη Γερμανία να αυξάνει τις δαπάνες της, για να τονώσει τη ζήτηση.

Ο Γκίντερ Κριχμπάουμ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που προσκάλεσε τον Ντράγκι στο Βερολίνο για να εξηγήσει την πολιτική του στους βουλευτές, δήλωσε στο Reuters ότι ο κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει να περιμένει μια ειλικρινή συζήτηση.

«Είμαστε μέλη του κοινοβουλίου, όχι διπλωμάτες. Φυσικά και θα υπάρξουν κρίσιμα ερωτήματα, αλλά ο Ντράγκι μπορεί να το χειριστεί αυτό», δήλωσε ο Κριχμπάουμ, προσθέτοντας ότι οι βουλευτές θα τον ρωτήσουν για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και την υγεία του ιταλικού τραπεζικού τομέα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα