Διευκρινίσεις από τη ΓΓΔΕ: Τι ισχύει για τους ακατάσχετους τραπεζικούς λογαριασμούς

Διευκρινίσεις σχετικά με τα ακατάσχετά όρια τραπεζικών λογαριασμών και απαιτήσεων στα χέρια τρίτων για χρέη προς το Δημόσιο εξέδωσε με εγκύκλιό της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Στην εγκύκλιό της η ΓΓΔΕ διευκρινίζει ότι:

- Σε περιπτώσεις κατασχέσεων απαιτήσεων στα χέρια τρίτων δεν επιτρέπεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσόν αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις που υπερβαίνει το ποσόν αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% του υπερβάλλοντος των 1.000 ευρώ ποσού και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ. Για πάνω από 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.

- Το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι 1.250 ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Στην περίπτωση που ο μισθός ή η σύνταξη κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, απαιτείται η γνωστοποίησή του με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης.

- Η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (επιβολή κατάσχεσης επί κινητών και ακινήτων του οφειλέτη, κατάσχεση στα χέρια τρίτου, έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων) αναστέλλεται σε περίπτωση υπαγωγής των οφειλών σε πρόγραμμα νομοθετικής ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής οφειλής και τήρησης των όρων αυτών, καθώς και σε περίπτωση εκ του νόμου αναστολής ή κατόπιν απόφασης Δικαστηρίου.

- Ποινική δίωξη για μη καταβολή χρεών υποβάλλεται υποχρεωτικά από τον προϊστάμενο ΔΟΥ ή του Ελεγκτικού Κέντρου που έχει την αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας του, εφόσον δεν καταβάλλονται τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη (προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών και υπερβαίνουν το συνολικό ποσόν των 100.000 ευρώ.

Kίνητρα για αποδείξεις και με μετρητά

Λοταρία και για όσους δεν χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα, αλλά επιμένουν να ζητούν απόδειξη σε κάθε τους συναλλαγή, ετοιμάζει το υπουργείο οικονομικών σε μια προσπάθεια να περιορίσει, όσο αυτό είναι δυνατό, την φοροδιαφυγή και να δώσει κίνητρα για την συλλογή αποδείξεων.

Είναι γνωστό ότι όταν έρθει στην Βουλή και ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την σύνδεση του πλαστικού χρήματος με το αφορολόγητο, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα αυξηθούν.

Κανείς όμως δεν θα δώσει την κάρτα του για να πληρώσει μόνο ένα πακέτο τσιγάρα, μια σοκολάτα, μια τυρόπιτά ή ένα αναψυκτικό που θα πάρει από τον δρόμο.

Μάλιστα, σπανίως έως ποτέ δεν θα αναζητήσει και την απόδειξη της αγοράς του, ακόμη και αν εκδοθεί από το κατάστημα.

Γνωστό είναι επίσης ότι από την υποχρέωση για υποχρεωτικές συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» θα εξαιρεθούν τα άτομα μεγάλης ηλικίας, που δεν είναι εξοικειωμένα με την χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και πολύ περισσότερο με την ηλεκτρονική τραπεζική δηλαδή το e- banking.

Εκτός της χρήσης του πλαστικού χρήματος, αναμένεται να είναι οι μικροί οικισμοί σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές για προφανείς λόγους και σε αυτή την περίπτωση.

Επιχειρώντας λοιπόν να καλύψει ένα μέρος από τα εκατομμύρια των μικροσυναλλαγών που γίνονται κάθε μέρα, χωρίς κανείς να αναζητά αποδείξεις, το υπουργείο οικονομικών θα προσθέσει στο νόμο και μια σειρά από κίνητρα εκτός πλαστικού χρήματος.

Προσπαθώντας να δώσει ένα κίνητρο συλλογής αποδείξεων και σε αυτές τις συναλλαγές, στο νόμο για το πλαστικό χρήμα, θα προστεθεί διάταξη με την οποία όποιος συγκεντρώνει ένα συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων (εξετάζεται να είναι από 500 έως 1000 ευρώ) από διάφορeς συναλλαγές, που δεν θα εξοφλούνται με πιστωτική και χρεωστική κάρτα, θα μπαίνουν σε κλήρωση με πλούσια δώρα!

Στους φορολογούμενους αυτών των περιπτώσεων, θα δοθεί η δυνατότητα να καταχωρούν σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα στο διαδίκτυο τα στοιχεία των αποδείξεων που μαζεύουν από τις αγορές τους με μετρητά.

Για κάθε απόδειξη που θα παίρνουν, θα καλούνται να δηλώνουν στην ειδική ηλεκτρονική φόρμα, τέσσερα στοιχεία που αναγράφονται πάνω στο χαρτί της απόδειξης: τον ΑΦΜ της επιχείρησης με την οποία συναλλάχθηκαν, την ημερομηνία, την ώρα και το ποσό της συναλλαγής.

Κάθε φορά που θα καταχωρούν στην ηλεκτρονική αυτή φόρμα αποδείξεις συνολικής αξίας πάνω από ένα όριο ποσού, π.χ. πάνω από 500 ή 1.000 ευρώ, θα τους αποστέλλεται ηλεκτρονικά, μέσω e-mail, ένας τυχερός αριθμός, με τον οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν σε τακτικές κληρώσεις δώρων μεγάλης αξίας.

Μία φορά το χρόνο θα κληρώνεται και γι' αυτούς ένα ακίνητο, ενώ ανά μήνα ή δίμηνο ή τρίμηνο θα κληρώνονται γι' αυτούς Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα οποία έχει στην κατοχή του το Δημόσιο και διατηρεί στις εγκαταστάσεις του ΟΔΔΥ.

Είναι προφανές, ότι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι, οι οποίοι δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ συστηματικά το «πλαστικό χρήμα», μπορούν να προσφεύγουν στην βοήθεια των πιο εξοικειωμένων με την τεχνολογία ατόμων (των παιδιών τους ή των εγγονών τους) και να δοκιμάζουν την τύχη τους με τις αποδείξεις από καταναλωτικά αγαθά που έχουν ήδη αγοράσει.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα