Νέο ποινολόγιο για τους φοροφυγάδες, με φυλάκιση και πρόστιμα

Ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση των διατάξεων, που ψηφίστηκαν εδώ και μήνες και προβλέπουν φυλάκιση για απόκρυψη εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων, έκδοση εικονικών και πλαστών τιμολογίων, με απόδοση ΦΠΑ, με την εγκύκλιο του ΓΓΔΕ.

Μέχρι και το 10% του ποσού της φοροδιαφυγής φτάνει η αποζημίωση για ηθική βλάβη που θα διεκδικεί το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω της δικαστικής οδού, από τους φορολογούμενους που πραγματοποιούν αδικήματα φοροδιαφυγής.

Η διάταξη αυτή ενεργοποιείται με αναλυτική εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, κατ’ εφαρμογήν των αλλαγών που έγιναν στο ποινολόγιο της εφορίας με πρόσφατο φορολογικό νόμο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

-Για τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, στις οποίες τα τελούμενα εγκλήματα τιμωρούνται ως πλημμελήματα και κρίνονται σοβαρές, επιβάλλεται η προβολή αξιώσεων του Δημοσίου από τον φορολογούμενο.

-Έγκλημα φοροδιαφυγής στο φόρο εισοδήματος, στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) ή στον ειδικό φόρο ακινήτων (Ε.Φ.Α.), διαπράττει όποιος με πρόθεση, προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή των παραπάνω φόρων, αποκρύπτει από τα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης, φορολογητέα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή ή περιουσιακά στοιχεία, ιδίως παραλείποντας να υποβάλει δήλωση ή υποβάλλοντας ανακριβή δήλωση ή καταχωρίζοντας στα λογιστικά αρχεία εικονικές (ολικά ή μερικά) δαπάνες ή επικαλούμενος στη φορολογική δήλωση τέτοιες δαπάνες, ώστε να μην εμφανίζεται φορολογητέα ύλη ή να εμφανίζεται αυτή μειωμένη.

Τα εγκλήματα φοροδιαφυγής τιμωρούνται, ανά είδος φόρου, ως εξής:

-Με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα φορολογητέα εισοδήματα ή στα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρυβεί, υπερβαίνει, ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος, τις 100.000 ευρώ και με ποινή κάθειρξης, εφόσον το ποσό του φόρου υπερβαίνει, τις 150.000 ευρώ.

-Το έγκλημα φοροδιαφυγής στο Φ.Π.Α., τιμωρείται: με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών, αν το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου που δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς ή επεστράφη ή συμψηφίστηκε ή εξέπεσε ή διακρατείται, υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος τις 50.000 ευρώ και με ποινή κάθειρξης, εφόσον το ποσό του φόρου υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

-Έγκλημα φοροδιαφυγής διαπράττει όποιος εκδίδει πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία και όποιος αποδέχεται εικονικά φορολογικά στοιχεία, ή νοθεύει τέτοια στοιχεία, ανεξάρτητα από το εάν διαφεύγει ή μη την πληρωμή φόρου.

Τα εγκλήματα αυτά τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών (ανεξαρτήτως της αναγραφόμενης αξίας συναλλαγής).

Οι ποινές κλιμακώνονται ως εξής:

-Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ

-Ποινή κάθειρξης έως 10 έτη, εφόσον το ως άνω ποσό υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα