Στο στόχαστρο της Εφορίας οι "ύποπτες" συναλλαγές ακινήτων

Όσοι είχαν κάνει στο παρελθόν «επάγγελμα» τις αγοραπωλησίες ακινήτων χωρίς να το δηλώσουν στην εφορία προκειμένου να φορολογηθούν αναλόγως, αλλά και όσοι προέβησαν σε αγοραπωλησία γράφοντας στα συμβόλαια την αντικειμενική αξία έναντι της πραγματικής, ενδέχεται άμεσα να βρεθούν ενώπιον φορολογικού ελέγχου.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός, στο πλαίσιο αξιοποίησης του νέου λογισμικού ταχύτατων διασταυρώσεων τραπεζικών καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων μέσα σε 24 ώρες, προτίθεται να ξεσκονίσει και την παλαιά λίστα του ΣΔΟΕ με τους 2.500 φορολογούμενους για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις πως ενώ είχαν κάνει επάγγελμα την πώληση ακινήτων, δήλωναν τις πράξεις αυτές ως φυσικά πρόσωπα προκειμένου να αποφύγουν το φόρο.

Στην περίπτωση πώλησης ακινήτου από φυσικό πρόσωπο, η φορολογική υποχρέωση εξαντλείται στην καταβολή φόρου μεταβίβασης (από τον αγοραστή) ενώ αν πώληση γίνει από επιχείρηση το κέρδος φορολογείται με τον εκάστοτε φορολογικό συντελεστή.

Στέλεχος του ελεγκτικού μηχανισμού αναφέρει ότι και η λίστα των 2.500 φορολογουμένων με αγοραπωλησίες ακινήτων θα ελεγχθεί με το νέο λογισμικό των διασταυρώσεων στοιχείων με διαδικασίες εξπρές προκειμένου να διακριβωθεί ενδεχόμενη αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

Σύμφωνα άλλωστε, με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη στους φορολογούμενους που θα εντοπιστούν αποκλίσεις δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων θα ακολουθήσει πλήρης φορολογικός έλεγχος.

Μια δεύτερη κατηγορία φορολογουμένων οι οποίοι μπορεί να βρεθούν μπλεγμένοι στα γρανάζια του ελεγκτικού μηχανισμού είναι όσοι προέβησαν σε μια αγοραπωλησία γράφοντας στα συμβόλαια την αντικειμενική αξία (χαμηλότερη στο παρελθόν) αντί για την αγοραία.

Ας υποθέσουμε ότι ένας φορολογούμενος πούλησε ένα ακίνητο έναντι 200.000 ευρώ αλλά στα συμβόλαια αναγράφηκε αντικειμενική αξία 80.000 ευρώ.

Διασταύρωση ανάμεσα στις τραπεζικές του καταθέσεις και τα δηλωθέντα εισοδήματα, θα αναδείξει τη διαφορά των 120.000 ευρώ επί της οποίας ο πωλητής δεν όφειλε φόρο, αλλά έπρεπε να έχει καταγραφεί στη δήλωσή του για κάλυψη τεκμηρίων.

Ο αγοραστής, πέραν της κάλυψης του πόθεν έσχες, θα έπρεπε να έχει καταβάλλει και μεγαλύτερο φόρο μεταβίβασης. Τα μπερδέματα με την εφορία είναι δεδομένα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το πρόβλημα συνήθως λύνεται με τις δύο πλευρές να συμφωνούν να συνάψουν συμπληρωματικό συμβόλαιο, κατόπιν εορτής, καταβάλλοντας επί της διαφοράς τον ισχύοντα σήμερα φόρο μεταβίβασης με συντελεστή 3%.

Η Φορολογική Διοίκηση με εγκύκλιο της 16ης Απριλίου 2013 έχει κάνει δεκτό ότι «εφόσον με το νέο συμβόλαιο δηλώνεται μόνο επιπλέον τίμημα και δεν αλλάζει κανένα άλλο προσδιοριστικό στοιχείο του ακινήτου, έτσι ώστε να μην καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για το ίδιο ακίνητο, οφείλεται φόρος μόνο για το επιπλέον τίμημα με το φορολογικό καθεστώς που ισχύει κατά το χρόνο κατάρτισης του διορθωτικού συμβολαίου.

Η αιτία για την οποία γίνεται η διόρθωση δεν εξετάζεται, γιατί ο νόμος ρητά ορίζει ότι η επανάληψη ή διόρθωση μπορεί να γίνεται για οποιοδήποτε λόγο. Περαιτέρω σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2523/1997 δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα φοροδιαφυγής στην περίπτωση αυτή».

euro2day

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα