Επιφυλακτικοί οι θεσμοί για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και την ρύθμιση οφειλών

Επιφυλακτικοί , όπως αναμενόταν εμφανίστηκαν οι δανειστές στην πρόταση της κυβέρνησης για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και εν συνεχεία σε νέα ρύθμιση με στόχο θα δοθεί ανάσα στην αγορά αλλά και για να ενισχυθούν τα έσοδα των ταμείων.

Ζήτησαν εξειδίκευση της πρότασης και αριθμούς προκειμένου να τα μελετήσουν και θα επανέλθουν με απαντήσεις και επισημάνσεις. Το σχέδιο προβλέπει ασφαλιστική ενημερότητα σε οφειλέτες που θα σπεύσουν να πληρώσουν και θα είναι συνεπείς στις καταβολές των τρεχουσών εισφορών τους, με ταυτόχρονο «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Για ενταχθεί ο οφειλέτης στο πρόγραμμα θα πρέπει να καταβάλει ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές ( από σήμερα, όχι από τις 31 Δεκεμβρίου) για να μην βγει εκτός ρύθμισης.

Χρόνο να μελετήσουν τα στοιχεία ζήτησαν και για την πρόταση για δυνατότητα σύστασης επαγγελματικών Ταμείων Πρόνοιας και Επικούρησης από αυτοαπασχολούμενους, ώστε να μειωθούν οι εισφορές τους.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου εργασίας οι δανειστές δεν ρώτησαν για τη διευκόλυνση που αποφάσισε η κυβέρνηση σε σχέση με την παρακράτηση των αναδρομικών για τις επικουρικές ενώ άκουσαν χωρίς να πάρουν θέση τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την ανάγκη λήψης αντισταθμιστικών μέτρων ενίσχυσης των πιο αδύναμων κατηγοριών που έχασαν το ΕΚΑΣ.

Ο υπουργός εργασίας Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι δε θα υπάρξει νέα παράταση διατήρησης του αγγελιοσήμου ( η προθεσμία λήγει 30 Σεπτεμβρίου) και ότι στη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων και των εργοδοτών θα γίνει προσπάθεια να συμφωνηθεί η θέσπιση εργοδοτικής εισφοράς που θα αντικαταστήσει το αγγελιόσημο.

Στις επόμενες συναντήσεις μετά την επιστροφή των δανειστών θα συζητηθούν οι επονομαζόμενες «ουρές» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τις οποίες ακυρώνονται διευκολύνσεις και εκπτώσεις μετά το βέτο που έθεσαν οι δανειστές.

Συγκεκριμένα, επιστρέφουν σε καθεστώς ΟΑΕΕ οι επιτηδευματίες ( τουριστικά καταλύματα , καφενεία) που δραστηριοποιούνται σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ περίπου, οι οποίοι είχαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Πρόκειται για περίπου 45.000 ασφαλισμένους οι οποίοι με την αλλαγή του καθεστώτος θα χάσουν το προνόμιο της μεταβατικής περιόδου στην αύξηση της εισφοράς.

-Καταργούνται οι εκπτώσεις που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου για τις εισφορές υπέρ υγείας ειδικά για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες. Έτσι από την 1/1/2017 αγρότες και επιστήμονες θα καταβάλουν τις ίδιες εισφορές ασθενείας με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς καμία μεταβατική περίοδο, για λόγους ισονομίας.

-Καταργείται η έκπτωση 15% που είχε προβλεφθεί για όσους ασφαλισμένους είχαν προγραμματίσει να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια εφάπαξ προκειμένου να πληρώσουν λιγότερα. Η έκπτωση ορίζεται σε 2% για κάθε έτος εξαγοράς , με αποτέλεσμα η εξαγορά πλασματικών ετών να κοστίζει τρεις φορές ακριβότερα. Το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία στο οποίο έχουν προσαρτηθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις έχει κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και αναμένεται να πάρει άμεσα το δρόμο προς τη Βουλή.

e-typos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα