Νέο ασφαλιστικό: Τα τέσσερα SOS για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Σε δύο στάδια υλοποιούνται οι νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η φετινή χρονιά έχει δύο θετικές διατάξεις: το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη δυνατότητα καταβολής χαμηλότερων εισφορών μέσα από την αλλαγή κλίμακας.

Η νέα χρονιά θα φέρει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, ρύθμιση που πάντως ευνοεί όσους έχουν εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ.

Η ρύθμιση για όσους έχουν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τέλος του έτους που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ έχει στόχο την επανένταξη στην ασφαλιστική βάση για 300.000 άτομα που έχουν δημιουργήσει χρέη και δεν μπορούν να αποκτήσουν ενημερότητα.

Τα σημεία SOS που πρέπει να προσέξουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σύμφωνα με το Έθνος είναι:

1. Οι εισφορές υπολογίζονται ποσοστιαία από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος από τη δραστηριότητα του επαγγελματία και όχι με τις τεκμαρτές κατηγορίες που μέχρι σήμερα καλούνται να καταβάλλουν. Έτσι για όσους έχουν εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ, πρόκειται να υπάρξει ελάφρυνση μέχρι και 50% στις εισφορές που πρέπει να καταβάλλουν. Ωστόσο επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τα εισοδήματα από εκεί και πάνω. Για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ το ποσοστό που υπολογίζεται θα φτάνει στο 26,95% αντίστοιχα για τους γιατρούς και μηχανικούς στο 30,95% ενώ για τους δικηγόρους στο 37,95%.

2. Το «πάγωμα» των χρεών για όσους επαγγελματίες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 και τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας εφόσον καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες η τελική πρόταση θα προβλέπει ότι για είναι επιλέξιμοι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει εφόσον καταβάλλουν σήμερα εισφορές να εξακολουθήσουν να τις πληρώνουν ή εφόσον βρίσκονται σε ρύθμιση να μη βγουν από αυτήν.

3. Τον υπολογισμό των εισφορών του 2017 με βάση το εισόδημα του 2015 για το πρώτο εξάμηνο και με βάση το εισόδημα του 2016 για το δεύτερο. Αυτό θα εξασφαλίσει την ύπαρξη στοιχείων για την άμεση εφαρμογή του νόμου και την ελάφρυνση από τον Ιανουάριο για τα χαμηλά εισοδήματα. Εφόσον το εισόδημα του 2016 είναι χαμηλότερο τότε θα υπάρχει συμψηφισμός με τυχόν υπέρβαση στην καταβολή των εισφορών.

4. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι ενήμεροι έχουν δικαίωμα να αιτηθούν να κατέβουν δύο ασφαλιστικές κατηγορίες από αυτή που σήμερα καταβάλλουν έτσι ώστε να τύχουν έστω κι αυτής της μικρής ελάφρυνσης ως το τέλος του έτους που θα ξεκινήσει ο υπολογισμός εισφορών με βάση το εισόδημα.

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα