Η απόφαση για τα αντισταθμιστικά του ΕΚΑΣ - Πότε και πώς θα εφαρμοστούν

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση για τα αντισταθμιστικά μέτρα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ και για το πώς και πότε θα εφαρμοστούν αυτά.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η χορήγηση ως έκτακτης μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης στον σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα το ισόποσο της παροχής που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό σύμφωνα με τα ισχύοντα κατ΄έτος για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ. Αυτό ισχύει στις περιπτώσεις συζύγων συνταξιούχων που και οι δύο στερούνται πλήρως και οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ.

Στις περιπτώσεις συνταξιούχων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω που στερήθηκαν πλήρως και οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του Ν. 4387/2016,όπως ισχύει, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή που καταργήθηκε.

Από 1-8-2016 έως 31-12-2016, σε όλους όσοι κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του Ν. 4387/2016, όπως ισχύει, απώλεσαν παροχή ΕΚΑΣ ποσού από εκατόν δεκαπέντε (115) ευρώ και άνω μηνιαίως, χορηγείται μηνιαία προπληρωμένη κάρτα ισόποση με το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της απώλειας.

Η διαδικασία καταβολής της έκτασης μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης υλοποιείται, όπως αναφέρει το taxheaven, ως εξής:

1. Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου που κατέβαλαν την παροχή ΕΚΑΣ, εντοπίζουν και κατατάσσουν τους δικαιούχους που στερήθηκαν οριστικά την παροχή ΕΚΑΣ και παράγουν σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο.

2. Στην περίπτωση συζύγων συνταξιούχων που και οι δύο στερούνται πλήρως και οριστικά την παροχή ΕΚΑΣ, οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν στον φορέα που κατέβαλε τη μικρότερη κύρια σύνταξη τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ιδίως εκκαθαριστικό σημείωμα του αντίστοιχου φορολογικού έτους, βεβαίωση του άλλου φορέα ότι ο άλλος σύζυγος απώλεσε οριστικά το ΕΚΑΣ και δεν εκκρεμεί έλεγχος για την επαναχορήγησή του, καθώς και υπεύθυνη δήλωση περί μη αλλαγής της οικογενειακής τους κατάστασης.

3. Η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων στους οικείους τραπεζικούς λογαριασμούς, γίνεται για τους μεν δικαιούχους του Δημοσίου με ειδική εντολή του Υπουργού Οικονομικών ή του εξουσιοδοτημένου προς τούτο όργανο για τους δε δικαιούχους των ασφαλιστικών οργανισμών με εντολή του αρμόδιου οργάνου.

4. Η ανωτέρω ειδική εντολή του Υπουργείου Οικονομικών με συνημμένη αναλυτική κατάσταση που περιλαμβάνει τα ποσά ανά δικαιούχο που πρέπει να μεταφερθούν στις Τράπεζες ή τα αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα και το σύνολο αυτών, ολογράφως ή αριθμητικώς αποστέλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

5. Η ειδική εντολή των οργανισμών ασφάλισης εκδίδεται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

6. Ταυτόχρονα με την έκδοση της ειδικής εντολής ο αρμόδιος φορέας αποστέλλει στην πληρώτρια Τράπεζα ή το πιστωτικό ίδρυμα τα σχετικά ηλεκτρονικά αρχεία. Σε περίπτωση λανθασμένων λογαριασμών τα ποσά μεταφέρονται σε άτοκους μεταβατικούς λογαριασμούς.

7. Σε περίπτωση λάθους, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και το Δημόσιο διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν την επιστροφή χρηματικών ποσών που έχουν πιστωθεί σε λογαριασμούς δικαιούχων.

Διαδικασία χορήγησης της μηνιαίας προπληρωμένης κάρτας

1. Η έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση της παραγράφου 3 του άρθρου 1 της παρούσας απόφασης, χορηγείται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας.

2. Ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι αρμόδιος για την έκδοση των πράξεων έγκρισης και διακοπής καταβολής του αντισταθμιστικού μέτρου της προπληρωμένης κάρτας.

3. Η Δ/νση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι αρμόδια για μια τον συντονισμό της δράσης, της έκδοσης πράξεων αναστολής ή διακοπής της παροχής κ.α.

4. Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Πληροφοριακών Συστημάτων ΑΕ (Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε.) έχει τη ευθύνη για τα ακόλουθα:

α. Δημιουργία βάσης δεδομένων των δικαιούχων του αντισταθμιστικού μέτρου σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 31, παράγραφος 2, περίπτωση β του Ν. 4411/2016 (Α’ 142).

β. Ηλεκτρονική διασταύρωση πληροφοριών με τις βάσεις δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου.

γ. Κατάρτιση μηνιαίως έως την έκτη (6η) κάθε μήνα του πίνακα των δικαιούχων για τη χορήγηση της μηνιαίας προπληρωμένης κάρτας και προώθηση προς

έγκριση του σχετικού πίνακα στη Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

δ. Προώθηση, μετά την εγκριτική πράξη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης, του τελικού πίνακα των δικαιούχων προς το σύστημα «ΔΙΑΣ» για την καταβολή των πιστώσεων στα εμπλεκόμενα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου αυτά να προβούν στην έκδοση και φόρτιση των σχετικών καρτών.

ε. Προώθηση του τελικού εγκεκριμένου πίνακα δικαιούχων στη Δ/νση Οικονομικής Διαχείρισης και Υπηρεσιών, προκειμένου να προβεί στις ενέργειες καταβολής της παροχής.

5.. Τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στη δράση και ορίζονται αυτά όπου τηρούσαν λογαριασμό για την καταβολή του ΕΚΑΣ οι δικαιούχοι του αντισταθμιστι κού μέτρου του άρθρου 31, της παρ. 2, περίπτωση β του Ν. 4411/2016 (Α’ 142):

α. Παραλαμβάνουν από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ τους τελικούς πίνακες δικαιούχων προπληρωμένης κάρτας.

β. Εκτυπώνουν τις κάρτες στο όνομα του δικαιούχου ή των συνδικαιούχων του λογαριασμού όπου καταβαλλόταν το ΕΚΑΣ και εκδίδουν τους αριθμούς προσωπικής ταυτοποίησης (PIN).

γ. Φροντίζουν για την έγκαιρη παράδοση των καρτών και των αριθμών προσωπικής ταυτοποίησης (PIN) με τρόπο που κάθε πιστωτικό ίδρυμα επιλέγει στους δικαι ούχους και τους ενημερώνουν για τη χρήση της κάρτας. δ. Μεριμνούν για την εν γένει διαχείριση των προπληρωμένων καρτών κατά το διάστημα εφαρμογής της ρύθμισης.

ε. Φροντίζουν για την έγκαιρη πίστωση των αναλογούντων ανά δικαιούχο ποσών στις αντίστοιχες κάρτες σε μηνιαία βάση.

στ. Παρέχουν στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ περιοδικά αναλυτικά ηλεκτρονικά αρχεία των συναλλαγών.

 

Χρόνος και τρόπος καταβολής των αντισταθμιστικών

1. Η έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση, των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 1 της παρούσας απόφασης, χορηγείται μηνιαίως από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου την ίδια ημέρα με την καταβολή της κύριας σύνταξης.

2. Η προπληρωμένη κάρτα πιστώνεται μηνιαίως εντός των πρώτων είκοσι (20) ημερολογιακών ημερών κάθε μήνα. Η προπληρωμένη κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον δικαιούχο ή τους συνδικαιούχους του λογαριασμού καταβολής του ΕΚΑΣ χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάληψης μετρητών από την προπληρωμένη κάρτα. Τα έξοδα της ΔΙΑΣ ΑΕ βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα