Κίνητρα για πληρωμές με πλαστικό χρήμα. Εξτρα έκπτωση και λοταρίες

Το κίνητρο που θα οδηγήσει τους φορολογούμενους στη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές τους αναζητεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προτείνει στους πιστωτές της χώρας να δοθεί ως «δώρο» σε όσους συναλλάσσονται σχεδόν αποκλειστικά με πλαστικό χρήμα επιπλέον έκπτωση φόρου (πέραν του αφορολόγητου ορίου, το οποίο θα συνδέεται άμεσα με συναλλαγές μέσω πλαστικού χρήματος), σε συνδυασμό με λοταρίες.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σχεδιάζει και κίνητρα για τις επιχειρήσεις που το μεγαλύτερο τμήμα του τζίρου τους προέρχεται από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν στην «Καθημερινή» ότι η παροχή μόνο του αφορολόγητου ορίου δεν φαίνεται να επαρκεί και να δημιουργεί κίνητρο στις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, γίνονται προσπάθειες, ώστε το θέμα να κλείσει εντός της εβδομάδας, με στόχο η επιπλέον έκπτωση φόρου να ανακοινωθεί από το βήμα της ΔΕΘ σε συνδυασμό με τη δημιουργία του ειδικού – ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.

Εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, αναμένεται το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση με το νέο σύστημα θα δίνει σε όσα φυσικά πρόσωπα κάνουν χρήση των καρτών τους το αφορολόγητο όριο και επιπλέον έκπτωση φόρου.

Για να «κερδίσει» κάποιος το αφορολόγητο, για παράδειγμα, με εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει κάθε έτος να συγκεντρώνει αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος μέσω καρτών (1.000 ευρώ).

Για το 2016 (εφόσον εφαρμοσθεί το μέτρο και δεν μετατεθεί για το 2017) πρέπει να συγκεντρωθούν αποδείξεις για τα 3/12 του έτους. Δηλαδή, ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει αποδείξεις, μέσω των καρτών, περίπου 250 ευρώ.

imerisia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα