Ψαλιδισμένες καταβάλλονται σήμερα 150.000 επικουρικές συντάξεις

Μειώσεις κρύβουν τα εκκαθαριστικά των επικουρικών συντάξεων που πληρώνονται σήμερα 2 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι μειώσεις σε παλιά και νέα επικουρική φτάνουν ακόμα και τα 138,94 ευρώ και σε ποσοστό το 47,42% και έτσι στους 67.000 «χαμένους» του πρώτου κύματος περικοπών του Αυγούστου, θα προστεθούν άλλοι περίπου 150.000.

Ο τρίτος και τελευταίος γύρος περικοπών αναμένεται τον Οκτώβριο.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, με το δεύτερο κύμα περικοπών που εμφανίζεται στη σημερινή πληρωμή, 150.000 συνταξιούχοι που έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ θα δουν τις συντάξεις τους μειωμένες. Ουσιαστικά η παλιά σύνταξη διαγράφεται και στη θέση της μπαίνει νέο ποσό βασικής επικουρικής σύνταξης, μικρότερο από το προηγούμενο. Η διαφορά οφείλεται στην εφαρμογή του επανυπολογισμού και της μείωσης που γίνεται με το νόμο 4387/16.

Στους χαμένους του Σεπτεμβρίου εντάσσονται συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων, πρώην εμποροϋπάλληλοι και συνταξιούχοι της πρώην Τράπεζας Πίστεως καθώς λόγω υψηλών κύριων συντάξεων δεν προστατεύονται από το όριο των 1.300 ευρώ. Μειώσεις θα δουν και κάποιοι συνταξιούχοι από το πρώην επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ).

Όλες οι επικουρικές που καταβάλλονται λόγω αναπηρίας επανυπολογίζονται μαζί με τα αναπηρικά επιδόματα. Αν προκύπτει μείωση, η μείωση αυτή συμπαρασύρει και το αναπηρικό επίδομα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα