Τα καταναλωτικά πρώτα στη λίστα της πώλησης των κόκκινων δανείων

Με πωλήσεις «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών σε εξειδικευμένες εταιρείες ανάκτησης οφειλών φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν οι τράπεζες την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των επισφαλειών.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι συστημικές τράπεζες δουλεύουν ήδη για τη δημιουργία πακέτων μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, τα οποία θα πουλήσουν σε εξειδικευμένες εταιρείες. Στόχος των τραπεζών είναι οι πρώτες συναλλαγές να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Σημειώνεται πως το υπόλοιπο των καταναλωτικών δανείων φτάνει σήμερα τα 25,32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,6 δισ. ευρώ –το 54% του συνόλου- βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης.

Η επιλογή των 4 συστημικών τραπεζών, να προχωρήσουν πρώτα σε πωλήσεις καταναλωτικών δανείων οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι έχουν ήδη διενεργήσει υψηλές προβλέψεις για τα συγκεκριμένα δάνεια και –κατά συνέπεια- μπορούν να τα πουλήσουν χωρίς να επιβαρυνθούν με ζημίες.

Όπως σημειώνει η Euroxx χρηματιστηριακή οι προβλέψεις που έχουν πάρει ήδη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν καλύψει ήδη πάνω από το 90% της ονομαστικής αξίας των συγκεκριμένων δανείων. Επομένως θα μπορούσαν να πουληθούν άνετα στο 5% με 10% της ονομαστικής τους αξίας και να μην εγγράψουν άλλες ζημιές οι τράπεζες. Αντιθέτως, πιθανόν, όπως εκτιμά, μπορεί να λογιστικοποιήσουν μικρό «κέρδος».

Επίσης η πώληση τους, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη καθώς πρόκειται για δάνεια που έχουν δοθεί για καταναλωτικούς σκοπούς και δεν συνδέονται με το ευαίσθητο ζήτημα της πρώτης κατοικίας.

Για τα στεγαστικά δάνεια, από την άλλη, φαίνεται πως ο χειρισμός θα είναι άλλος αφοού οι επιλογές των τραπεζών αναμένεται να είναι πιο προσεκτικός.

Σε κάθε περίπτωση ορόσημο για την εκκίνηση των πωλήσεων θεωρείται η οριστικοποίηση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με ορίζοντα το τέλος του 2019.

Οι τράπεζες, στις οποίες βέβαια υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα της ανασύνθεσης των ΔΣ, θα πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να συμφωνήσουν και να δεσμευθούν στον SSM για ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα, πλαίσιο δράσεων και διορθωτικών ενεργειών σε περίπτωση μη επίτευξης στόχων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο συνολικός στόχος πάντως για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι να μειωθούν τα “κόκκινα” δάνεια στα 60 δισ ευρώ μέχρι το τέλος του 2019, από 108 δισ ευρώ που είναι περίπου σήμερα.

Οι πέντε δράσεις

Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ έχει ζητήσει να εφαρμοστούν πέντε πρόσθετες δράσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι δομικό για το τραπεζικό σύστημα αλλά και την αναδιάρθρωση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Οι δράσεις αυτές είναι:

1. Η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, ώστε να υπάρξουν δυνατότητες ταχείας, αποτελεσματικής και διαφανούς ρύθμισης χρεών προς ιδιώτες και φορείς του ελληνικού Δημοσίου.

2. Η βελτίωση των υποδομών και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του δικαστικού συστήματος.

3. Η παροχή χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής υποστήριξης σε (υπερχρεωμένα) νοικοκυριά και ελευθέρους επαγγελματίες.

4. Η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τους δανειστές.

5. Η εισαγωγή διατάξεων που θα διασφαλίζουν τη συνεργασία των μετόχων στις προσπάθειες των τραπεζών για εξυγίανση επιχειρήσεων.

newmoney

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα