Παράταση για τον ΕΝΦΙΑ. Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις στο Ε9

Δεν αναμένεται να αρχίσει τελικά αύριο η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Για το τέλος του μήνα ή και τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου παραπέμπεται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων στο Taxis, καθώς το υπουργείο Οικονομικών μεταθέτει την ημερομηνία έκδοσής τους, που αναμενόταν αύριο.

Από αύριο οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διορθώσεις στο Ε9 καθώς το σύστημα θα παραμείνει κλειστό ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της εκκαθάριση.

Αν όλα πάνε καλά και δεν παρουσιαστούν προβλήματα, τα «ραβασάκια» του φετινού φόρου ακινήτων θα αρχίσουν να αναρτώνται στο TAXIS στο τέλος Αυγούστου αν και δεν αποκλείεται οι φορολογούμενοι να δουν στις οθόνες τους τα εκκαθαριστικά ακόμα και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Το Taxisnet θα ανοίξει και πάλι μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, για να δέχεται Ε9 με διορθώσεις, προκειμένου οι φορολογούμενοι να αποφύγουν λάθος χρεώσεις που οφείλονται σε εσφαλμένη αναγραφή στοιχείων ακινήτων στο έντυπο.

Όπως έχει διαπιστωθεί από άλλες χρονιές, τα συνηθέστερα λάθη αφορούν στα τετραγωνικά της επιφάνειας, στον προσδιορισμό της απόστασης αγροτεμαχίων από τη θάλασσα κλπ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν στο ακέραιο την πρώτη δόση του Σεπτεμβρίου ωστόσο, μετά από νέο υπολογισμό του φόρου, οι επόμενες δόσεις θα είναι διαφορετικές  από την αρχική εκκαθάριση.

Αυτό πάντως που δεν αλλάζει είναι η δοσολογία των βαρών, καθώς από τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι το 65% των ιδιοκτητών θα πληρώσει τα ίδια ή περισσότερα από πέρσι, παρά τη μείωση- έστω περιορισμένη- των αντικειμενικών αξιών.

Σε κάθε περίπτωση η εξόφλησή του αναμένεται να γίνει σε πέντε δόσεις, με την τελευταία τον Ιανουάριο του 2017.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα