ΔΝΤ κατά ΔΝΤ: Αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα. Τι πήγε στραβά

Λάδι προσπαθεί να βγάλει η Κριστίν Λαγκάρντ τις ευθύνες του Τόμσεν και των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ για τα λάθη στην ελληνική κρίση χρέους και την ίδια στιγμή στέλνει μήνυμα σε Αθήνα και ευρωπαίους ότι επιθυμεί να ανακτήσει το «πάνω χέρι» στην επιστασία του προγράμματος.
Τι αποκαλύπτουν τα πρακτικά 

Όπως αποκαλύπτεται από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ του Ταμείου στην οποία εξετάστηκε η ανεξάρτητη έκθεση  (Independent Evaluation Office- ΙΕΟ) για το τι πήγε στραβά στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό και σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, η κα Λαγκάρντ πετάει εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη για την αποτυχία του προγράμματος στην ελληνική πλευρά.

Κατά την επίμαχη συνεδρίαση του ΔΣ που εξετάστηκε η ανεξάρτητη έκθεση, η κα Λαγκάρντ -όπως αποκαλύπτεται- τόνισε ότι "η ιστορία με την Ελλάδα ήταν μοναδική. Την ώρα που οι οικονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί ήταν υπερβολικά φιλόδοξοι, η υλοποίηση του προγράμματος εμποδίστηκε από αλλεπάλληλες πολιτικές κρίσεις, από αντικρουόμενα συμφέροντα, και από σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του που οδήγησαν σε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ύφεση. Απο την άλλη πλευρά η Ελλάδα έχει υλοποιήσει μία απίστευτα μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή με άνευ προηγουμένου βοήθεια από τους διεθνείς πιστωτές της. Αυτό κατέστησε την Ελλάδα ικανή να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης που ήταν και ο αυτοσκοπός τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης".

Ρίχνοντας την ευθύνη στις ελληνικές πολιτικές ηγεσίας, με έμμεσο τρόπο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ "ξεπλένει" την ευθύνη κυρίως του Τόμσεν που είχε την επίβλεψη του ελληνικού προγράμματος το κρίσιμο χρονικό ορόσημο του 2010, έτος κατά το οποίο -όπως αποφαίνεται η έκθεση- υπήρξαν σοβαρές παραλείψεις.

Την ίδια ώρα οι αποκαλύψεις αφορούν και τον ρόλο των μελών του ΔΣ τα οποία αποδεικνύεται ότι επιχειρούν να αποποιηθούν τις ευθύνες για τα λάθη του προγράμματος λέγοντας χαρακτηριστικά κάποια εξ αυτών ότι ..."δεν γνώριζαν" και ότι "δεν είχαν ενημερωθεί πως χωρίς αναδιάρθρωση το 2010, το ελληνικό χρέος κινδύνευε τα επόμενα χρόνια να καταστεί μη βιώσιμο", όπως κι έγινε.

Όλα αυτά, το βέβαιο είναι ότι προδιαγράφουν την ανυποχώρητη στάση που αναμένεται να κρατήσει Λαγκάρντ και ΔΝΤ  στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος από το φθινόπωρο

Παράλληλα αφήνονται αιχμές από στελέχη του ΔΣ του οργανισμού για έλλειμμα συνολικότερης συνεκτικής πολιτικής του ΔΝΤ απέναντι στην ελληνική κρίση ενώ ομολογείται πως στην διάρκεια αυτών των ετών το ΔΝΤ έχασε το πάνω χέρι στην επιστασία και επίβλεψη του προγράμματος, και η διαχείρισή του ξέφυγε από συνηθισμένα πλαίσια παρακολούθησης αντίστοιχων προγραμμάτων από το Ταμείο.

Όλα αυτά, το βέβαιο είναι ότι προδιαγράφουν την ανυποχώρητη στάση που αναμένεται να κρατήσει Λαγκάρντ και ΔΝΤ  στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος από το φθινόπωρο.


Για όλα έφταιγε ο Στρος Καν

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει αναφέρει το TheToc - πριν ακόμα αυτή δ​ημοσιοποιηθεί- η επίμαχη έκθεση πετάει  όλη την ευθύνη στην εποχή Στρος Καν για τα λάθη του Ταμείου στην Ελλάδα που οδήγησαν το ελληνικό πρόβλημα- έξι χρόνια μετά- στην σημερινή αδιέξοδη κατάσταση:

Οι παραδοχές-ομολογία ευθύνης του Ταμείου επί ηγεσίας του Ντομινίκ Στρος Καν συμπυκνώνεται επιγραμματικά σε τρία βασικά σημεία:


Πρώτον: ότι το ΔΝΤ "σιγόνταρε" τους Ευρωπαίους στην στρατηγική που η Ευρώπη είχε ήδη χαράξει για την Ελλάδα το 2010. Επί ημερών Στρος Καν το Ταμείο μετατράπηκε επί της ουσίας σε "ουρά" της Κομισιόν, ΕΚΤ και Βερολίνου παραιτούμενο από οποιαδήποτε προσπάθεια να επιβάλλει τους δικούς του όρους ως προϋπόθεση για την χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό μνημόνιο. Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο- όπως σημειώνεται στην έκθεση- είχαν ξεκόψει από νωρίς κάθε συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, και το Ταμείο απλά ακολουθούσε τις προσταγές τους για την συνταγή που έπρεπε να επιβληθεί. Κι αυτό ήταν λάθος του ΔΝΤ επί ημερών Στρος Καν.

Δεύτερον: ότι το Ταμείο επί Στρος Καν- το 2010 και μέχρι και τα μέσα του 2011- ήταν πολιτικά υποχωρητικό απέναντι στους Ευρωπαίους. Στήριζε πολιτικά τις επιλογές της Ευρώπης για την διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα και έβαζε πλάτη ώστε να συντηρηθεί μία ωραιοποιημένη εικόνα ψευδαισθήσεων ότι το πρώτο μνημόνιο- έτσι όπως είχε συνταχθεί με απόρριψη αναδιάρθρωσης χρέους, υπερφιλόδοξους στόχους, άπιαστα χρονοδιαγράμματα- απέδιδε καρπούς. Η έκθεση μπορέι να μην εξηγεί το γιατί της πολιτικής σύμπλευσης του ΔΝΤ με τις προτεραιότητες των Ευρωπαίων, ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι οι πολιτικές φιλοδοξίες του Στρος Καν εκείνη την εποχή έσυραν το Ταμείο σε συμβιβασμούς που σήμερα, όπως βλέπουμε, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν είναι διατεθειμένη να κάνει.

Τρίτον:
ότι μέχρι σήμερα διατυπώνονται ισχυρές επιφυλάξεις για το αν ήταν ενδεδειγμένη η επιλογή να στηριχθεί η Ελλάδα εντός του ευρώ εφαρμόζοντας το πείραμα της εσωτερικής υποτίμησης χωρίς καμία ευελιξία που θα συνεπαγόταν η μη ιδιότητα μέλος της στην Ευρωζώνη.

Οι δύο λέξεις "έλλειμμα ευελιξίας" διατυπώνονται συχνά στην έκθεση, γεγονός το οποίο έχει την σημασία του και ερμηνεύεται ως απόπειρα, αν ω μη γένοιτο τα πράγματα δεν προχωρήσουν προς τα εκεί που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, να οικοδομηθεί από τώρα το επιχείρημα για το τι... έφταιγε. Ειδικά αυτό το τρίτο σημείο ας το κρατήσουμε στα υπ᾽όψη μας.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το συνολικότερο μήνυμα που εκπέμπει η έκθεση προς την σημερινή ηγεσία του ΔΝΤ και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να μην ακολουθήσει το Ταμείο τα ίδια λάθη που έκανε τα πρώτα χρόνια της ελληνικής κρίσης χρέους, κάτι που του έχει στοιχίσει πολύ μέχρι σήμερα σε αξιοπιστία.

Το μήνυμα αυτό ερμηνευόμενο με τα σημερινά δεδομένα της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης ΔΝΤ-Ταμείου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μεταφράζεται ως ένα κάλεσμα να συνεχίσει να τηρεί την ίδια άκαμπτη στάση σε αυτά που θέτει ως προαπαιτούμενα για την χρηματοδοτική συμμετοχή του στο τρίτο μνημόνιο που απαιτούν οι Ευρωπαίοι.

 

 

thetoc

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα