Αυτοί είναι οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο. Τι θα γίνει με τα επιδόματα

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο από το υπουργείο Οικονομικών που θα φέρει τα πάνω κάτω για 250.000 υπαλλήλους του Δημοσίου.

Σύμφωνα με αυτό και όσοι υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια θα υποστούν τις αλλαγές που υπήρξαν σε όλον τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα.
Έτσι θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό τα επιδόματα, παράλληλα από 20 τα ειδικά μισθολόγια θα γίνουν 10, ενώ θα διατηρηθούν τα τέσσερα επιδόματα που έχουν διασωθεί ως τώρα στο Δημόσιο.

Μόνο από την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό η μείωση στα καθαρά ποσά που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια λόγω της αύξησης των κρατήσεων θα υποστούν μείωση από 3% ως και 5%. Αυτό λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι περίπου 250.000 υπάλληλοι είναι έως και το 40% του μισθού τους.

Οι ανατροπές από την ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στις βασικές αποδοχές. Ποια επιδόματα διατηρούνται. Τι θα ισχύσει για τους ενστόλους. Σχέδιο για νέο ειδικό μισθολόγιο στις οικονομικές υπηρεσίες

Μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων που θα επιφέρει αλλαγές στις αποδοχές 250.000 υπαλλήλων και λειτουργών του δημόσιου τομέα. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τις αμοιβές των ειδικών μισθολογίων προσομοιάζει με το μοντέλο που έχει ακολουθηθεί στο νέο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα καθώς θα περιλαμβάνει:


Ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό.

Μείωση και συγχώνευση των ειδικών μισθολογίων σε 10 από 20 που είναι σήμερα.

Διατήρηση των τεσσάρων επιδομάτων που ισχύουν και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Στόχος της πρότασης της κυβέρνησης που βρίσκει αντιστάσεις στους δανειστές οι οποίοι ζητούν την περαιτέρω μείωση των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια είναι η σταδιακή μείωση τους από 20 σε 10 την επόμενη χρονιά και παράλληλα η διατήρηση των τεσσάρων βασικών επιδομάτων που ισχύουν στο υπόλοιπο δημόσιο τα οποία είναι:

Επίδομα θέσης ευθύνης, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οικογενειακή παροχή, κίνητρο επίτευξης στόχων και κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων.

Η δομή των ειδικών μισθολογίων περιλαμβάνει χαμηλούς βασικούς μισθούς και μια σειρά ειδικών επιδομάτων τα οποία έχουν περικοπεί σημαντικά από το 2010 μέχρι σήμερα.

Τα δεκάδες ειδικά επιδόματα που είχαν θεσμοθετηθεί για τους αμειβομένους με ειδικά μισθολόγια υπαλλήλους δεν συνυπολογίζονταν στις συντάξιμες αποδοχές. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό. Αυτή η εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο βασικός μισθός και να υπολογίζεται στη σύνταξη που θα λάβει ο δημόσιος λειτουργός μετά την ολοκλήρωση του εργασιακού του βίου.

Οι συνολικές αποδοχές όμως των λειτουργών και δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να μειωθούν κατά 3% - 5% λόγω των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών που θα υπολογιστούν στον αυξημένο βασικό μισθό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Εθνους, με το νομοσχέδιο και όσοι υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια θα υποστούν τις αλλαγές που υπήρξαν σε όλον τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα.

Επίσης, από 20 τα ειδικά μισθολόγια θα γίνουν 10, ενώ θα διατηρηθούν τα τέσσερα επιδόματα που έχουν διασωθεί ως τώρα στο Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι περίπου 250.000 υπάλληλοι είναι έως και το 40% του μισθού τους.

Ποιοι υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια:
Δικαστικοί λειτουργοί
Προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Ιατροδικαστές
Μέλη ΔΕΠ
Μέλη ΤΕΙ
Ερευνητές
Προσωπικό ΚΕΠΕ
Ειδικοί λειτουργοί επιστήμονες
Καθηγητές Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας
Προσωπικό παιδαγωγικού ινστιτούτου
Γιατροί ΕΣΥ
Διπλωματικοί Υπάλληλοι
Αρχιερείς
Μουσικοί
Ένστολοι (Αστυνομικοί, Λιμενικοί, Στρατιωτικοί).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα