Τα μέτρα αντίδοτο σε όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

Μόνο ανακούφιση στους χαμηλοσυνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ δεν προσφέρουν τα μέτρα - αντίδοτα, όπως τα χαρακτηρίζει το κυβερνητικό επιτελείο, που θα ληφθούν ως αντίβαρο για τις περικοπές στο ΕΚΑΣ. Οι 160.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ χάνουν εισόδημα ύψους 50 εκατ. ευρώ το μήνα, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου οι απώλειες θα έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Όμως, με τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας πόσα από αυτά τα χρήματα θα επιστρέψουν στις τσέπες των πρώην -πλέον- δικαιούχων του ΕΚΑΣ;

Το δημοσιονομικό κόστος για την εφαρμογή της δέσμης των πέντε μέτρων στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων που έχασαν πρόσφατα το ΕΚΑΣ ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή 92  ευρώ ανά μήνα  κατά μέσο όρο για κάθε ένα από το παραπάνω πλήθος των συνταξιούχων για το χρονικό διάστημα Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2016. Ωστόσο, το ποσό αυτό δεν θα διανεμηθεί σε όλους. Για παράδειγμα, ζευγάρια με δύο δικαιούχους του ΕΚΑΣ θα λάβουν περισσότερα, ενώ κάποιοι δεν θα λάβουν τίποτα.

Σε ετήσια βάση οι 90.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν από το τρέχον μήνα το ΕΚΑΣ έχασαν 170 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση ή 157 ευρώ το μήνα. Έτσι η κυβέρνηση υπόσχεται να υποκαταστήσει μόλις το 60% του εισοδήματος το οποίο θα χάσουν οι εν λόγω χαμηλοσυνταξιούχοι και μάλιστα μόνο για τους επόμενους πέντε μήνες.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας δε δεσμεύτηκε να συνεχιστεί και το 2017 η συγκεκριμένη υπόσχεση αντιστάθμισης των απωλειών από το ΕΚΑΣ τόσο για τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχασαν τη συγκεκριμένο προνοιακό επίπεδο σήμερα, όσο και για τους άλλους 290.000 χαμηλοσυνταξιούχους που αναμένεται να το χάσουν την περίοδο 2017 - 2019.

Η πεντάδα των παρεμβάσεων, στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση μετά την έντονη κοινωνική αλλά και πολιτική αναταραχή που προκάλεσε η περικοπή του ΕΚΑΣ στο 30% των δικαιούχων, προβλέπει:

1. Πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων για όλους όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ ή υπέστησαν μείωση. Αλλωστε, σύμφωνα με τροπολογία που είχε ψηφιστεί τον Ιούνιο, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα διατηρούσαν μέχρι και 31/12/2019, όταν δηλαδή και θα έχει οριστικά καταργηθεί το ΕΚΑΣ, τη μειωμένη συμμετοχή 10% στα φάρμακα. Πλέον, θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στα συνταγογραφημένα φάρμακα, έναντι 25% που πληρώνουν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.

2. Οσοι χάνουν πάνω από 30 ευρώ από το ΕΚΑΣ απαλλάσσονται από την εισφορά υπέρ υγείας 6%, η οποία επιβάλλεται στη σύνταξή τους από το περασμένο καλοκαίρι (προηγουμένως ήταν 4%). Το μέτρο δεν αφορά όσους χάνουν την κλίμακα ΕΚΑΣ των 30 ευρώ, η οποία καταργήθηκε εντελώς.

3. Οσοι χάνουν από 115 ευρώ και άνω εντάσσονται κατ’ εξαίρεση στο πρόγραμμα της προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές ύψους περίπου στο 1/3 της απολεσθείσας παροχής. Δηλαδή όσοι χάνουν τα 115 ευρώ θα δικαιούνται κάρτα για αγορές τροφίμων 38 ευρώ μηνιαίως, ενώ όσοι έχασαν τα 230 ευρώ θα παίρνουν κάρτα 76 ευρώ.

4. Διατηρούν ισόποση παροχή με το ΕΚΑΣ που χάνουν οι χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. Οσοι δηλαδή έχουν αναπηρία άνω του 80% θα συνεχίσουν να παίρνουν τα χρήματα που χάνουν από το ΕΚΑΣ ως έξτρα παροχή.

5. Διατηρεί κατ’ εξαίρεση την ισόποση παροχή ΕΚΑΣ ένας από τους δύο συζύγους (αυτός με το χαμηλότερο εισόδημα) στις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες το επίδομα χάνεται και για τους δύο συζύγους (συνήθως λόγω του νέου πλαφόν για το οικογενειακό εισόδημα).

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας, η εφαρμογή των μέτρων θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, επειδή στο υπουργείο Εργασίας δεν προλαβαίνουν να «περάσουν» τις νέες προβλέψεις στις συντάξεις Αυγούστου που καταβάλλονται στο τέλος Ιουλίου, αυτές θα εφαρμοστούν από τις συντάξεις Σεπτεμβρίου που θα καταβληθούν στο τέλος Αυγούστου. Βάσει του σχεδιασμού μάλιστα, θα συμψηφιστούν και με τα αναδρομικά που πρέπει να επιστρέψουν οι συνταξιούχοι για το ΕΚΑΣ του Ιουνίου, που έλαβαν χωρίς περικοπές στα τέλη Μαΐου.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα