Μειωμένες από 20% μέχρι και 38% οι προσωρινές συντάξεις

Σε σημαντικές μειώσεις από 20% έως και 38% στις προσωρινές συντάξεις οδηγεί ο νέος τρόπος υπολογισμού, που προβλέπεται από τον ασφαλιστικό νόμο.

Οι προσωρινές συντάξεις, οι οποίες θα έπρεπε να καταβάλλονται δύο μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης, όμως δεν έχουν αρχίσει ακόμη οι διαδικασίες απονομής τους, θα είναι σημαντικά ψαλιδισμένες, με αποτελέσμα οι νέοι συνταξιούχοι διαβιούν με ελάχιστα ποσά μέχρι την έκδοση της κανονικής σύνταξης.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινής οι ειδικοί εκτιμούν, μάλιστα, ότι οι νέες προσωρινές συντάξεις ενδέχεται να ξεκινούν από 192 ευρώ σε περιπτώσεις μειωμένης σύνταξης, ενώ σε περίπτωση πλήρους σύνταξης θα κυμαίνονται μεταξύ 384 και 768 ευρώ.

Αναλυτικά, η παράγραφος 8 του άρθρου 29 του νόμου 4387/2016 ορίζει ότι η απόφαση για τη λήψη προσωρινής σύνταξης βγαίνει εντός δύο μηνών από την αίτηση συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, όσοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 12/5/2016 (ημερομηνία ψήφισης του νόμου) και εντός του Μαΐου πρέπει στο τέλος Ιουλίου, που συμπληρώνονται περίπου τρεις μήνες από την ψήφιση, να λάβουν την προσωρινή σύνταξη.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, ο νέος τρόπος υπολογισμού των προσωρινών συντάξεων, οι οποίες πλέον θα αποτελούν το 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών, επί των οποίων υπήρχε υποχρέωση καταβολής εισφορών για κύρια σύνταξη κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, οδηγεί σε μείωση του ποσού της προσωρινής σύνταξης από 20% έως και 38%.

 

iefimerida


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα