Διορία πέντε ημερών για πληρωμή φόρων 1,2 δις

Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος  μαζί με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης κατά περίπτωση.

Σχεδόν 2.290.000 φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά, θα πρέπει να καταβάλλουν συνολικά φόρο 3,647 δισ. ευρώ  σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη, περίπου 1,2 δισ. ευρώ πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή. Η δεύτερη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

Σε περίπτωση που ένας φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης, δεν υπάρχει όφελος καθώς η έκπτωση φόρου 1,5% τα προηγούμενα χρόνια και 2% πέρυσι, έχει ήδη καταργηθεί.

Πολλοί φορολογούμενοι επιλέγουν να «σπάσουν» την οφειλή σε 12 μηνιαίες δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών και γι αυτό το λόγο σπεύδουν στις τράπεζες για τη διαδικασία της ρύθμισης.

Στο μεταξύ εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να αναμένουν οδηγίες από το Υπουργείο Οικονομικών για παραμέτρους εκκαθάρισης του φόρου ακινήτων καθώς το τοπίο παραμένει θολό, κυρίως σχετικά με τον υπολογισμό της αξίας των αγροτεμαχίων, τα οποία φέτος για πρώτη φορά μετρούν στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν έως το τέλος Ιουλίου ενώ οι πέντε μηνιαίες δόσεις θα αρχίσουν να τρέχουν από τον Αύγουστο.

Το Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει έως το τέλος του έτους συνολικά 29 δισ. ευρώ μέσω έμμεσων και άμεσων φόρων.

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα