Κόφτης 60% των δαπανών από μισθούς και συντάξεις

Οπως αναφέρει το Τεχνικό Μνημόνιο που συνοδεύει τα κείμενα που υπέγραψε το Μαξίμου με τους δανειστές, το βάρος σε περίπτωση ενεργοποίησης του δημοσιονομικού «κόφτη» πέφτει σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Σύμφωνα με το Euro2day, σε περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη», οι προσαρμογές των δαπανών θα πρέπει να υπολογιστούν υπολογίζοντας τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα της κυβέρνησης, ώστε το καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι το επιδιωκόμενο.

Σύμφωνα με το κείμενο, σε περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη» οι περικοπές δαπανών θα προέλθουν:

-Από συντάξεις το 15%

-Από μισθούς το 45%

-Από καταναλωτικές δαπάνες, μέσω έμμεσων φόρων το 19,3%

Στο κείμενο καθορίζεται ότι η εξαίρεση πρωτογενών δαπανών, του κόστος του προσφυγικού, μπορεί να ανέλθει ως και το 0,2% του ΑΕΠ.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί αρνητική απόκλιση, περιορίζεται από την 1η Ιουνίου του ιδίου οικονομικού έτους με αντίστοιχη μείωση των δαπανών, σύμφωνα με τα ακόλουθα:

α) Εάν η απόκλιση είναι μικρότερη ή ίση με 0,25% του ΑΕΠ, δεν λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής.

β) Εάν η απόκλιση είναι από 0,26% έως και 0,75% του ΑΕΠ, λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής ύψους 0,5% του ΑΕΠ.

γ) Εάν η απόκλιση είναι από 0,76% έως και 1,25% του ΑΕΠ, λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής ύψους 1% του ΑΕΠ.

δ) Εάν η απόκλιση είναι από 1,26% έως και 1,75% του ΑΕΠ, λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής ύψους 1,5% του ΑΕΠ.

ε) Εάν η απόκλιση είναι από 1,76% έως και 2,25% του ΑΕΠ, λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής ύψους 2% του ΑΕΠ.


Τι πρέπει να κάνει η Αθήνα για τη δόση του Σεπτεμβρίου

Την αφετηρία του νέου κύκλου των προκαταρκτικών συζητήσεων κυβέρνησης και δανειστών, για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και τη δεύτερη αξιολόγηση, θα αποτελέσει ουσιαστικά το Eurogroυp της 11ης Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες πριν ΑΠΌ την ανάπαυλα των διακοπών.

Οπως αναφέρει το Euro2day, μπορεί να μην είναι η Ελλάδα το κεντρικό θέμα στη συνεδρίαση της ευρωομάδας την επόμενη Δευτέρα (προηγούνται Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία), ωστόσο το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται στην ατζέντα, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του συμβουλίου.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συνεχίσουν να εποπτεύουν το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας», αναφέρει η επίσημη «ατζέντα» του Eurogroup, στέλνοντας μήνυμα ότι το ταξίδι του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στις Βρυξέλλες μόνο για αναψυχή δεν θα είναι.

Σημείωμα της τρόικας στην κιυβέρνηση για καθυστερήσεις

Ο δρόμος προς τη δόση του Σεπτεμβρίου είναι στρωμένος με δεκάδες προαπαιτούμενα, που θα πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα πριν ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση, με αιχμή τα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις, την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, τα ισοδύναμα μέτρα λιτότητας για να «ξεπαγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια και οι τομές στη Δικαιοσύνη.

Θα προηγηθούν η μεταφορά του 5% του ΟΤΕ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η αναθεώρηση του νόμου Δένδια για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, το ακαταδίωκτο για τη διοίκηση και το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, η σύσταση του συμβουλίου εποπτείας του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων (3 μέλη θα επιλέξει η Ελλάδα και 2 οι Βρυξέλλες) και η διοίκηση της νέας ανεξάρτητης Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Το προηγούμενο διάστημα, οι δανειστές άσκησαν πίεση στην ελληνική πλευρά, ώστε να κλείσουν το συντομότερο δυνατό αυτές οι εκκρεμότητες του μνημονίου και ει δυνατόν να ενσωματωθούν σε κάποια από τα νομοσχέδια (πλαστικό και αδήλωτο χρήμα, καπνικά) που θα εισαχθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Επίσης, μέχρι τις 15 Ιουλίου το αργότερο θα πρέπει να έχει κατατεθεί στο Κοινοβούλιο και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο θα εκτείνεται έως το 2020. Θα αφορά δηλαδή στην τετραετία 2017-2020. Έτσι, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ (ασφαλιστικό, εισόδημα, έμμεσοι φόροι), αλλά και του «κόφτη» στις δαπάνες (προβλέπει περικοπές μέχρι του ύψους του 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ), οι δανειστές ειδοποίησαν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να προχωρήσει στην κατάρτισή του.

Σ' αυτό θα περιγράφονται αναλυτικά τα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2017, το ύψος των οποίων μόνο από τις αλλαγές στους έμμεσους φόρους ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,61% του ΑΕΠ, όπως επίσης και αυτά που θα έρθουν με τον Προϋπολογισμό του 2018 και θα φτάνουν στα 405 εκατ. ευρώ.

Για το 2016 οι πρόσθετες εισπράξεις για τον προϋπολογισμό φτάνουν στα 364 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για παρεμβάσεις με τις οποίες θα διασφαλίζονται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018.

Το ενδιαφέρον στο νέο Μεσοπρόθεσμο συγκεντρώνουν οι στόχοι που θα τεθούν στα πλεονάσματα μετά το 2018. Αν και οι θεσμοί αποκλείουν για την ώρα μικρότερο στόχο από το 3,5%, είναι πιθανό μετά τη δεύτερη διαπραγμάτευση να μειωθεί στο 1,5%- 2% του ΑΕΠ.

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε το Τεχνικό Μνημόνιο

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα