Συντάξεις: Ψαλιδισμένες οι επικουρικές από Σεπτέμβριο. Πλαφόν στις κύριες

Μόνο για ένα μήνα ακόμη  θα μείνουν «ακούρευτες» οι επικουρικές συντάξεις όσων παίρνουν συνολικά άνω των 1.300 ευρώ από κύρια και επικουρική, όπως και των υψηλοσυνταξιούχων που παίρνουν κύρια πάνω από 2.000 ευρώ. Το ψαλίδισμα θα ξεκινήσει με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου. Περίπου 250.000 συνταξιούχοι θα πάρουν επικουρικές μειωμένες έως και κατά 40%,  ενώ στις κύριες άνω των 2.000 ευρώ το κούρεμα θα είναι οριζόντιο.

Θίγονται κατά κύριο λόγο επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Ψαλίδισμα θα υποστούν επίσης  συντάξεις που υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης (πάνω από 0,45% κατ έτος), χωρίς να έχουν καταβληθεί αντίστοιχες εισφορές.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εγκυκλίους του υπουργείου εργασίας καταργούνται τα κατώτατα όρια στην επικουρική. Με το παλιό τρόπο υπολογίζονται εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο ΕΤΕΑ μέχρι 31/12/2014. Αιτήσεις από 1/1/2015 κρίνονται με το νέο τρόπο υπολογισμού (ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ έτος για τα χρόνια μέχρι 31/12/2014 και σύστημα προκαθορισμένων εισφορών από 1/1/2015).

Στη ζώνη κινδύνου θα βρεθούν συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΜ, του Δημοσίου με 30 έτη και άνω, υψηλόμισθοι με 25ετία και άνω, του ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι), των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Μειώσεις θα δουν και 11.000 τραπεζικοί υπάλληλοι που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Οποιοι  συνταξιοδοτηθούν με το νέο καθεστώς, δεν θα πάρουν μόνο μικρότερες συντάξεις αλλά θα χάσουν και το επίδομα συζύγου κα παιδιών. Το επίδομα καταργείται και θα δίνεται στο εξής ως επίδομα στήριξης τέκνων από τον ΟΓΑ, με εισοδηματικά κριτήρια

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα