Αγώνας δρόμου για υλοποίηση των προαπαιτούμενων της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ

Στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ δίνει τώρα προτεραιότητα τώρα η Κυβέρνηση δεδομένου ότι οι δανειστές έχουν δώσει ήδη σήμα ολοκλήρωσής τους μέσα στο καλοκαίρι ενώ και η δεύτερη αξιολόγηση που ακολουθεί αμέσως μετά θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2016.

Στην παρούσα φάση έχει μπει μπροστά η αξιολόγηση των διοικήσεων του ΤΧΣ και των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών, όχι χωρίς προβλήματα από τα μέλη των σημερινών διοικήσεων.

Παράλληλα η αντιπροεδρία βρίσκεται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με το Μέγαρο Μαξίμου και τους δανειστές για να έχουν έτοιμα τα στελέχη που θα πάρουν τις τρεις από τις πέντε θέσεις από το εποπτικό συμβούλιο του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων όπου γίνεται ένα χορός ονομάτων που ξεκινά από το Κορεάτη οικονομικό σύμβουλο του ΤΠΟΙΚ κ. Γκλεν Κιμ μέχρι και την Λούκα Κατσέλη.

Ένα δεύτερο μεγάλο ερωτηματικό είναι το ποιος θα είναι ο Πρόεδρος του νέου ταμείου (έχει ακουστεί ακόμη και το όνομα του πρώην μόνιμου εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. Μπόμπ Τρά) δεδομένου ότι ο επικεφαλής του ταμείου θα υποδειχθεί από τους δανειστές.

Παράλληλα υπάρχουν διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση του νομικού πλαισίου λειτουργίας της Εταιρίας Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ) η οποία θα αναλάβει τους συγκοινωνιακούς οργανισμούς της Αθήνας, τα ΕΛΤΑ και σε δεύτερη φάση τα 10 περιφερειακά λιμάνια την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

Η εταιρία αυτή θα αποτελέσει το τέταρτο πόδι του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Στο παρασκήνιο αναζητείται λύση και για τα τρία στελέχη, μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής του ΤΑΙΠΕΔ που είχαν διορίσει οι θεσμοί και οι οποίο κατηγορούνται για απιστία σε βάρος του δημοσίου.

Το θέμα έχει θίξει πολλές φορές η Commission αφήνοντας να φανεί ότι το θεωρεί σημαντικό αλλά αφήνοντας την λύση στην ελληνική Κυβέρνηση.

Παράλληλα τρέχουν και οι διαδικασίες από το ΤΑΙΠΕΔ για την οριστικοποίηση της σύμβασης για το ελληνικό η οποία ως γνωστό θα πρέπει να κυρωθεί από την Βουλή το συντομότερο δυνατό.

Οι δανειστές θέλουν να δουν σύντομα και την έναρξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση της διαχείρισης της Εγνατίας Οδού αλλά και τα τεύχη του διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ μέσω του οποίου θα επιλεγεί στρατηγικός επενδυτής για την πρώην θυγατρική της ΔΕΗ που θα αγοράσει τουλάχιστον 20% της εταιρίας.

Το θέμα που έχει μείνει τελευταίο είναι η διαδικασία θεσμικής και οικονομικής αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων η οποία θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να μετασχηματιστεί σε πλήρως ανεξάρτητη αρχή εσόδων.

Ληξιπρόθεσμα

Η διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ένα ακόμη θέμα το οποίο τρέχει το υπουργείο οικονομικών.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης έβγαλε εγκύκλιο με την οποία προαναγγέλλει την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Τα 3,5 δισ. ευρώ θα δοθούν το 2016.

Η εγκύκλιος του κ. Χουλιαράκη απευθύνεται σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και βάζει σε εφαρμογή το νέο αυστηρότερο πλαίσιο διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου με βάση την συμφωνία του Μαΐου.

Συγκεκριμένα με βάση την συμφωνία που έχει γίνει τα 3,5 δισ ευρώ για το 2016 θα δοθούν ως εξής:

-500 εκ ευρώ που δόθηκαν τον Ιούνιο.

-800 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

-500 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

-800 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

-800 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Η συνέχιση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων θα γίνει με την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου που έχει υπολογιστεί στα 6,1 δισ. ευρώ και η οποία αναμένεται να εκταμιευτεί μετά το τέλος του 2016.

Από εκεί θα προκύψουν και τα επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ που θα δοθούν το 2017.

 

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα