Αλλαγές της σύμβασης για τον ΟΛΠ μετά την επιστολή - βόμβα της COSCO

Ο υπουργός Ναυτιλίας προανήγγειλε αλλαγές στην αυριανή ψήφιση του νομοσχεδίου. Διαβεβαίωσε ότι δεν διακυβεύεται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα. Εσπευσμένα στη Βουλή ο Φλαμπουράρης

Αλλαγές στον κυρωτικό νόμο της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ θα προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση μετά την αυστηρή επιστολή που απέστειλε η COSCO καταγγέλλοντας μονομερή τροποποίηση βασικών σημείων της σύμβασης.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει αιτήματα της κινεζικής πλευράς ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, υπό την παρουσία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη ο οποίος κλήθηκε εσπευσμένα στη Βουλή σε μια συμβολική κίνηση πυροσβεστικού χαρακτήρα. «Η επιστολή της COSCO θα ληφθεί υπόψιν. Η κυβέρνηση θα το μελετήσει καλύτερα, θα δει τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις και θα προβληματιστεί ενδεχομένως για πιθανές βελτιώσεις» ανέφερε ο κ. Δρίτσας προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την κατάθεση τροποποιήσεων.

Ο κ. Δρίτσας δεν διευκρίνισε ποια από τα πολυάριθμα αιτήματα της κινεζικής πλευράς θα ικανοποιήσει η κυβέρνηση αλλά έστειλε σαφές μήνυμα για τις συμβιβαστικές προθέσεις του. «Οι σχέσεις μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι σταθερές και στρατηγικού χαρακτήρα» είπε επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους. Διέψευσε, πάντως, κατηγορηματικά τις φήμες που άρχισαν να κυκλοφορούν περί ενδεχόμενης ματαίωσης του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κίνα. «Καταρχήν ψυχραιμία. Δεν μπορεί με μια επιστολή να αναστατώνεται το σύμπαν και να τίθενται σε αμφισβήτηση ζητήματα όπως το αν απειλείται το ταξίδι του πρωθυπουργού. Προς θεού…» σημείωσε.  Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν  υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ιδίου και άλλων κυβερνητικών στελεχών για το θέμα.

«Όλοι στην κυβέρνηση με όλα τα μέλη της υπηρετούμε τους στρατηγικούς σχεδιασμούς με απόλυτη συνέπεια. Όλα τα άλλα είναι δημοσιογραφία παραπολιτικού χαρακτήρα» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας επιβεβαίωσε, πάντως, τον ισχυρισμό της COSCO ότι ο κυρωτικός νόμος που συζητείται στη Βουλή έχει σημαντικές διαφορές από την αρχική σύμβαση αλλά ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία τον δύο πλευρών προέβλεπε ρητά τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προβαίνει σε αλλαγές.  «Δεν είναι κρυφό ότι υπάρχουν διαφορές. Αυτό έγινε στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας που έχει η κυβέρνηση» εξήγησε.

Την ίδια ώρα, όμως, η ΝΔ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι επιχείρησε να εξαπατήσει την COSCO. Η εισηγήτρια της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η επιστολή της κινεζικής εταιρείας δικαίωσε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή.

 

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα