Ανησυχία προκαλούν οι καταιγιστικές εξελίξεις στον Μαρινόπουλο

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ κατέθεσε χθες αίτηση για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης του Πτωχευτικού Κώδικα

Μεγάλη ανησυχία στην αγορά προκαλούν οι καταιγιστικές εξελίξεις με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος.

Χθες η εταιρία υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινή προστασία έναντι των πιστωτών της, όμως ανεξάρτητα από την τύχη της αίτησης (θα κριθεί μεθαύριο Παρασκευή), πολλοί φοβούνται ντόμινο με καταστροφικές συνέπειες, κάνοντας μάλιστα λόγο για Lehman Brothers της Ελλάδας.

Οι συνολικές οφειλές της αλυσίδας στους πάνω από 2.000 προμηθευτές της και στο Δημόσιο ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ. Ενδεχόμενη κατάρρευση του Μαρινόπουλου θα αποτελούσε το τελειωτικό χτύπημα για πολλούς από τους προμηθευτές, ενώ θα συμπαρέσυρε περίπου 12.500 εργαζομένους.

Με τον κλοιό να σφίγγει ασφυκτικά, τις διαταγές πληρωμών και τις αναγκαστικές εκτελέσεις να πέφτουν βροχή τις τελευταίες ημέρες, η Μαρινόπουλος κατέθεσε χθες στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης του πτωχευτικού κώδικα. Το αίτημα θα εκδικαστεί το πρωί της Παρασκευής 1 Ιουλίου. Στην αίτηση η εταιρία υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που δεν προστατευτεί και αρχίσει η βίαιη εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της, τότε οι πιστωτές θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που έχουν λαμβάνειν, καθώς θα πληρωθεί μόνο το 21% των οφειλών.

Το συνολικό άνοιγμα του Μαρινόπουλου (μέχρι τις 31/12/2015) είναι 1,324 δισ. ευρώ (722.000.000 χρέη προς προμηθευτές, 337.000.000 οφειλές σε δάνεια,159.000.000 για leasing, 51.700.000 οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, 49.000.000 υποχρεώσεις προς την Εφορία και 4.200.000 μισθοδοσία εργαζομένων). «Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρίας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος» αναφέρει η ανακοίνωση της Μαρινόπουλος, σημειώνοντας ότι είναι συνεχείς οι συζητήσεις με τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές μεταξύ Μαρινόπουλου, Σκλαβενίτη και τραπεζών είναι πυρετώδεις προκειμένου να διασωθεί η εταιρία. Τις εξελίξεις παρακολουθούν με ανησυχία οι περίπου 12.500 εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους συγκεντρώθηκαν χθες τόσο έξω από τα γραφεία της εταιρίας στον Αλιμο όσο και στο κατάστημα της οδού Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με καταγγελίες, σε κάποια καταστήματα πιστωτές κατάσχεσαν με ένδικα μέσα χρήματα και προϊόντα χθες το πρωί, λίγο πριν κατατεθεί το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99.

Το υπουργείο Εργασίας για τους υπαλλήλους

Τη διατήρηση όλων των θέσεων για τους εργαζομένους της εταιρίας Μαρινόπουλος, αλλά και την οικονομική και εργασιακή ισορροπία στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν επιδιώκει να εξασφαλίσει το υπουργείο Εργασίας, που τονίζει ότι παρακολουθεί «στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της».

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος ζητεί να μη μετατραπούν οι εργαζόμενοι της εταιρίας στα «εύκολα θύματα» των επιχειρηματικών παιχνιδιών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα