Φόβοι για ντόμινο από το ναυάγιο του Μαρινόπουλου. Η λίστα με τα χρέη

«Μάχη» αναμένεται να γίνει την Παρασκευή στο Πρωτοδικείο καθώς πολυάριθμοι προμηθευτές που κινήθηκαν πιο έγκαιρα καταθέτουν «κύριες παρεμβάσεις» ζητώντας να απορριφθεί η αίτηση της Μαρινόπουλος χαρακτηρίζοντάς την «μη νόμιμη, καταχρηστική αβάσιμη και αναληθή», καθώς, όπως υποστηρίζουν, η εταιρία βρίσκεται ήδη από καιρό σε κατάσταση παύσης πληρωμών, για υποχρεώσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στο μεταξύ σε μια απρόοπτη εξέλιξη, άλλη δικηγορική εταιρία ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι πρόκειται να καλέσει προς συζήτηση, αίτηση πτώχευσης η οποία είχε ματαιωθεί το… 2012, ενώ ταυτόχρονα κατηγορεί τους μετόχους της Μαρινόπουλος για «καταδολιευτικές μεταβιβάσεις ακινήτων» προς Fund με έδρα το Κατάρ, από το οποίο εν συνεχεία εκμίσθωνε τα ακίνητα

Σε κάθε περίπτωση, η «Μαρινόπουλος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικού Εμπορίου» (διακριτικός τίτλος Μαρινόπουλος ΑΕ) στην αίτηση προστασίας (μεγέθους 104 σελίδων μαζί με τους πίνακες) επικαλείται την ύφεση που χτύπησε την ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια η οποία «έπληξε ποικιλοτρόπως και σφοδρά τον τομέα της» και η οποία οδήγησε σε… «πρόσκαιρη ταμειακή δυσχέρεια»

Σημειώνει δε ότι «με τη ρύθμιση των οφειλών της εταιρείας λόγω της υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης, προκύπτει ότι η εταιρεία μας μπορεί να επανέλθει και πάλι στην κατηγορία των υγιών οικονομικά επιχειρήσεων».

Στην αίτησή της η εταιρεία κάνει αναλυτική περιγραφή των όσων συνέβησαν μετά την υπογραφή του Μνημονίου και το PSI, την πτώση των εισαγωγών, την εσωτερική υποτίμηση κ.ά.

Σε ότι αφορά την ίδια την εταιρεία γίνεται λόγος για σταδιακή μείωση του τζίρου τα τελευταία χρόνια, προβλήματα τροφοδοσίας και σταδιακή αποδόμηση της φήμης της εταιρείας. Υποστηρίζει ότι υπήρξε μείωση λειτουργικών δαπανών αλλά «ήταν δυσανάλογη ως προς τις πωλήσεις».

Η Μαρινόπουλος καταγράφει μια διαδικασία κατά την οποία τα κέρδη μετατράπηκαν σε ζημιές μετά το 2011 «με αποκορύφωμα το 2015».

Όπως υποστηρίζεται, η εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα ρευστότητας καθώς δεν μπορούσε να εισπράξει απαιτήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «οι πιστώσεις των franchise δημιουργήσανε τεράστιο ποσό μη εισπράξιμων απαιτήσεων.

Οι διευθυντές των καταστημάτων είχαν, όπως αναφέρεται στο κείμενο «πάρει άδεια να προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις σε χονδρικές πωλήσεις (προκειμένου να αυξήσουν τον τζίρο) εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η εταιρική πολιτική δεν ήταν αυστηρή»….

Το αποτέλεσμα της ακολουθούμενης στρατηγικής εκ μέρους της διοίκησης της εταιρείας σε συνδυασμό με τις αρνητικές επικρατούσες οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας, ήταν να χειροτερέψει η ρευστότητα του ομίλου».

Τα χρέη μαμούθ προς προμηθευτές, Δημόσιο, τράπεζες και leasing

Στην αίτηση αποκαλύπτεται ότι με βάση τα στοιχεία της εταιρείας για τον Δεκέμβριο του 2015 οι υποχρεώσεις φτάνουν το 1,324 δισ. ευρώ!, εκ των οποίων μόνο οι μεταχρονολογημένες επιταγές αντιστοιχούν σε 553 εκατ. ευρώ.

Υπάρχουν υποχρεώσεις 100 εκατ. ευρώ προς τον Δημόσιο τομέα, 49 εκατ. σε ΔΟΥ και 51 εκατ. σε ασφαλιστικά Ταμεία. Τα δάνεια ανέρχονται σε 337 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από leasing σε 159 εκατ. ευρώ.

Ως προς τους εργαζόμενους οι οφειλές αντιστοιχούν σε 4,4 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τα τραπεζικά δάνεια οι οφειλές προς την Alpha Bank διαμορφώνονται σε 78 εκατ. ευρώ, προς την Eurobank σε 17,9 εκατ. ευρώ, στην Εθνική 48,86 εκατ. ευρώ και την Πειραιώς σε 15,5 εκατ. ευρώ. Οι προσημειώσεις είναι αξίας 108 εκατ. ευρώ.

Δάνεια υπάρχουν και προς την Εθνική Πανγαία (99,3 εκατ. ευρώ) προς την Αφοί Μαρινόπουλοι (65,3 εκατ. ευρώ), την Hermes (32,4 εκατ. ευρώ) και προς την Helens (125,7 εκατ. ευρώ), χωρίς να προσδιορίζεται στην αίτηση ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των τελευταίων εταιριών.

Οι απαιτήσεις των 500 εκατ. και το μηδαμινό «ταμείο»

Στην αίτησή της η Μαρινόπουλος αναφέρει ότι οι συνολικές απαιτήσεις της ανέρχονται σε 498 εκατ. ευρώ, αλλά το Ταμείο τον περασμένο Νοέμβριο είχε μόλις 6,1 εκατ. ευρώ οδηγώντας σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με την επιχείρηση δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις καθώς δεν μπορεί να πάρει νέα δάνεια και οι μέτοχοι «δεν διαθέτουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να χρηματοδοτήσουν επιπλέον την εταιρεία».

«Τι θα γίνει αν πτωχεύσουμε»

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της Μαρινόπουλος σε περίπτωση πτώχευσης το ποσό που μπορεί να συγκεντρωθεί από την εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων δεν θα ξεπεράσει τα 279,1 εκατ. ευρώ ποσό που αρκεί για την κάλυψη μόλις του 21,7% των απαιτήσεων των πιστωτών της.

Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, ΙΚΑ, εργαζόμενοι και Εφορία θα ικανοποιηθούν σε ποσοστό 100% (51,7 εκατ., 4,28 εκατ. και 49 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) ενώ οι εννέγγυοι πιστωτές (σ.σ. κυρίως τράπεζες κ.λπ.) μπορούν να εισπράξουν το 93,46% του ποσού που τους οφείλεται.

Ωστόσο οι ανέγγυοι πιστωτές (σ.σ. πρακτικά οι προμηθευτές) θα χάσουν σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεων καθώς θα μοιραστούν μόλις το… 5,09% απ΄ όσα έχουν λαμβάνειν.

Η ίδια η εταιρεία κάνει λόγο για εμφάνιση ντόμινο στην αγορά με συνεργαζόμενες εταιρείες να οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Το σχέδιο εξυγίανσης αλλά χωρίς αναφορές στο… κούρεμα!

Η επιχείρηση υποστηρίζει ότι έχει ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης για αναδιοργάνωση και ζητά ρύθμιση και αποπληρωμή των οφειλών σε βάθος 15ετίας(!) χωρίς ωστόσο να προτείνει εμφανώς κούρεμα χρεών. (σ.σ. όλες οι πληροφορίες παραπέμπουν σε κούρεμα που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μεταξύ 40-50% για τους ακάλυπτους πιστωτές).

Συγκεκριμένα εισηγείται:

• Εξόφληση τραπεζών/Leasing σε 15 χρόνια με επιτόκιο euribor +3%

• Εξόφληση προμηθευτών με ορίζοντα 15ετίας

• Αποπληρωμή υποχρεώσεων σε ΔΟΥ και Ταμεία σε 180 δόσεις

• Αποπληρωμή εργαζομένων σε ένα έτος.

Σημειώνεται ότι για να πετύχει το σχέδιο θα πρέπει η εταιρεία να πετύχει μικτό περιθώριο κέρδους 27%, δραστική μείωση εξόδων, θετικά EBITDA και πωλήσεις που αρχικά θα είναι αντίστοιχες του 2015 και σταδιακά θα βελτιωθούν.

Τι λένε οι προμηθευτές που εναντιώνονται

Στις αιτήσεις κύριας παρέμβασης οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι είναι «μη νόμιμη, αβάσιμη, καταχρηστική και αναληθής» και ως εκ τούτου πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της και να μην τεθεί σε καθεστώς προστασίας.

Το βασικό επιχείρημα που επικαλούνται είναι ότι η Μαρινόπουλος βρίσκεται ήδη σε κατάσταση παύσης πληρωμών με χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα η υπαγωγή «δεν είναι δυνατή για τους οφειλέτες που ήδη αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις κατά τρόπο μόνιμο και γενικό».

Για την απόδειξη των επιχειρημάτων τους επικαλούνται πλήθος ακάλυπτων επιταγών ήδη από τον Απρίλιο του 2016. Δια αυτών επιχειρηματολογούν ότι η Μαρινόπουλος «βρίσκεται σε μόνιμη και γενική κατάσταση στάσης πληρωμών καθώς οφείλει τεράστια χρηματικά ποσά.

«Η υπό κρίση αίτηση της αντιδίκου ασκείται καθ’ όλα καταχρηστικά, δεδομένου, ότι η καθ’ ης επιδιώκει σκοπούς ξένους προς τη διάσωση της επιχείρησής της και την πρόληψη της πτώχευσης. Στην ουσία βρίσκεται ήδη σε κατάσταση παύσης πληρωμών και επιχειρεί να αποφύγει επί του παρόντος την κήρυξή της σε κατάσταση πτώχευσης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η αίτηση πτώχευσης από το παρελθόν οι βαριές κατηγορίες και το… Κατάρ

Σε χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση, η δικηγορική εταιρία Κωνσταντίνου Βρέττας αναφέρει τα εξής: «Σε εκτέλεση εντολής των πελατών μας, ενεργοποιούμε την ματαιωθείσα αίτηση πτώχευσης που είχαμε καταθέσει παλαιότερα και είχαμε ματαιώσει ώστε να δώσουμε ευκαιρία στην εταιρεία αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες μας, πράγμα όμως που ποτέ δεν συνέβη.

Στην αίτηση αυτή, ζητούσαμε να τεθεί σε πτώχευση η εταιρεία με χρόνο παύσης πληρωμών το έτος 13-8-2011, δηλαδή το πρώτο έτος που εμφάνισε τεράστιες ζημιές η εταιρεία και συνάμα το τελευταίο που δημοσίευσε ισολογισμούς.

Με την αίτησή μας, της οποίας την συζήτηση επισπεύδουμε άμεσα, ζητούμε την κήρυξη ως χρόνου παύσης πληρωμών ως μέσα στο 2011, (δηλαδή από τότε που θεωρούμε ότι η εταιρεία ήταν σε κατάσταση παύσης πληρωμών), ανατρέπονται αυτοδίκαια όλες οι καταδολιευτικές μεταβιβάσεις της τότε τεράστιας ακίνητης περιουσίας της, κυρίως σε ένα fund στο Κατάρ που φαίνεται να ελέγχεται από τον ίδιο τον μεγαλομέτοχο της "Μαρινόπουλος ΑΕ".

Ο πρόσφατος έλεγχος τίτλων που διενεργήσαμε στα υποθηκοφυλακεία απέδειξε, ότι από την ακίνητη περιουσία ύψους τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων (αντικειμενική αξία) που είχε η εταιρεία το έτος 2010, σήμερα δεν υπάρχει παρά πολύ μικρό μέρος αυτής, ένα τμήμα έχει μεταβιβαστεί σε Τράπεζες έναντι χρεών, το δε μείζον στο ανωτέρω fund στο Κατάρ, η δε Μαρινόπουλος υπέγραψε αμέσως μετά τις μεταβιβάσεις μισθωτήρια συμβόλαια με τεράστια ενοίκια στους καινούργιους "ιδιοκτήτες".

Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης, ήταν αφ'ενός να επιβαρυνθεί με μεγάλα λειτουργικά έξοδα, αφ' ετέρου να χάσουν οι πιστωτές την δυνατότητα ικανοποίησης των απαιτήσεών τους.

Στο παρελθόν, έχουμε προβεί για λογαριασμό διαφόρων πελατών μας, σε κατασχέσεις μετρητών σε βάρος της εταιρείας αυτής για πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά και για αρκετές διαταγές πληρωμής που εκδώσαμε υπέρ πελατών μας.

Εκπροσωπώντας δεκάδες αγρότες, προμηθευτές, τράπεζα, ήτοι πιστωτές της "Μαρινόπουλος ΑΕ" με απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 30.000.000 €, δηλώνουμε ότι επιθυμούμε α) την ανατροπή των καταδολιευτικών μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας, β) την έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης της εταιρείας και γ) ότι είμαστε αντίθετοι την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, καθότι αυτό θα επιτρέψει στους υπευθύνους της εταιρείας να συνεχίσουν να την διοικούν, πράγμα που μας βρίσκει σφόδρα αντίθετους.

Ιωνάθαν Κωνσταντίνου

Δικηγόρος

Εταίρος της δικηγορικής Εταιρείας με επωνυμία

"Κωνσταντίνου & Βρέττας"

Euro2day

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα