Σύντομα οι οδηγίες για την εξόφληση φόρου κληρονομιάς με παραχώρηση ακινήτου

Υπό επεξεργασία  βρίσκεται η απόφαση με τις λεπτομέρειες και το κανονιστικό πλαίσιο για την παραχώρηση ακινήτων με σκοπό την εξόφληση φόρου κληρονομιάς.

Σε έγγραφη απάντησή του στην βουλή ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κος Τρύφων Αλεξιάδης, διευκρίνισε ότι με την  απόφαση σχέδιο της οποίας τελεί υπό επεξεργασία από τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, θα καθοριστούν, μεταξύ άλλων, η διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει ο φορολογούμενος και να συγκεντρώσει ο αρμόδιος Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. παραλαβής της αίτησης, καθώς και το όργανο στο οποίο θα αποσταλεί ο φάκελος της υπόθεσης, συμπληρωμένος καταλλήλως, προκειμένου να αποφασίσει για την αποδοχή του αιτήματος παραχώρησης ακινήτου με σκοπό την εξόφληση φόρου κληρονομιάς.

Στο απαντητικό έγγραφο επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την αρ. ΝΣΚ 671/1993 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε δεκτή από τον Υφυπουργό Οικονομικών και κοινοποιήθηκε στις Δ.Ο.Υ. με την 1143958/10271-2/0016/31.12.1993 εγκύκλιο ΠΟΛ.1387/1993, η υποβολή της ως άνω αίτησης δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και συνεπώς δεν αίρει τις συνέπειες του ληξιπροθέσμου του συγκεκριμένου χρέους (μη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, λόγω των ληξιπροθέσμων, από το φόρο αυτό οφειλών του ενδιαφερομένου που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής, υπολογισμός προσαυξήσεων/τόκων εκπρόθεσμης καταβολής κατά την είσπραξη του ληξιπρόθεσμου ποσού κτλ).

 

taxheaven

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα