Brexit: Οι 6 ιδρυτικές χώρες της ΕΕ ζητούν από τη Βρετανία γρήγορη αποχώρηση - Η διαδικασία

Να αρχίσει «το συντομότερο δυνατόν» τη διαδικασία της εξόδου του από την ΕΕ, η Βρετανία ζήτησαν οι  έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Γαλλία να υπογραμμίζει ότι «επείγει» ο διορισμός ενός νέου βρετανού πρωθυπουργού.

Αυτό δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, μετά τη συνάντησή του με τους πέντε ομολόγους του.

"Λέμε εδώ, μαζί, ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, περιστοιχισμένος από τους ομολόγους του Ζαν-Μαρκ Ερό (Γαλλία), Μπερτ Κούντερς (Ολλανδία), Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία), Ντιντιέ Ρεντέρ (Βέλγιο) και Ζαν Άσελμπορν (Λουξεμβούργο).

Την Παρασκευή, αφού έγιναν γνωστά τα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ο Σταϊνμάιερ χαρακτήρισε την ημέρα "θλιβερή για την Ευρώπη και για τη Βρετανία".

Ο Ζαν-Μαρκ Ερό ζήτησε μάλιστα να διοριστεί γρήγορα ένας νεός πρωθυπουργός στη θέση του Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ αυτός ο τελευταίος προβλέπει να παραμείνει μέχρι τον Οκτώβριο και να αφήσει στον διάδοχό του την ευθύνη της διαπραγμάτευσης της εξόδου της χώρας του από την ΕΕ.

«Ασφαλώς πρέπει να διοριστεί ένας νέος βρετανός πρωθυπουργός, αυτό πιθανόν να πάρει μερικές ημέρες, όμως το πράγμα επείγει», δήλωσε ο Ερό.

«Ζητούμε να γίνει σεβαστό και να εφαρμοστεί το άρθρο 50, το πράγμα επείγει, είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας όπως και των Ευρωπαίων, ζητούμε η Ευρώπη και οι 27 άλλοι να γίνουν σεβαστοί», υπογράμμισε.

Ο ολλανδός ομόλογός του ζήτησε επίσης «να γυρίσει το συντομότερο η σελίδα».

Οι έξι υπουργοί είπαν επίσης πως είναι ανάγκη η Ευρώπη να πλησιάσει τους πολίτες της και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους, ιδιαίτερα αγωνιζόμενη εναντίον της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας και εργαζόμενη για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης καθώς και των ζητημάτων της ασφάλειας μετά τις πρόσφατες τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Παρίσι ή τις Βρυξέλλες.

«Οφείλουμε να ετοιμάσουμε αυτές τις απαντήσεις μαζί και να δείξουμε πως η Ευρώπη είναι όχι μόνο απαραίτητη, αλλά επίσης ικανή», τόνισε ο Σταϊνμάιερ, «ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε σύντομα σ' αυτές τις απαντήσεις και αυτό είναι το μήνυμά μας προς το Λονδίνο».

Η διαδικασία αποχώρησης

Τη διαδικασία αποχώρησης μίας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ένωσης.

Βάσει αυτού, η Βρετανία που ψήφισε υπέρ της αποχώρησής της από την Ένωση, θα πρέπει, τηρουμένων των συνταγματικών της προβλέψεων, να γνωστοποιήσει την πρόθεσή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα διαπραγματευτεί και θα συνομολογήσει σχετική συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του.

Το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας:

1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.

2.Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ένωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ένωση. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ενωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.

4. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το αποχωρόν κράτος μέλος δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν.

Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Αρθρο 238(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

5. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ενωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα