ESM: Εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ στο δεύτερο μισό του Ιουνίου

Στο δεύτερο μισό του Ιουνίου τοποθετεί την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (σε σύνολο 10,3 δισ.) ο ESM επισημαίνοντας ότι πρώτα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Ο ESM σημειώνει εξάλλου ότι αρκετά κράτη μέλη θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν το πράσινο φως από τα εθνικά τους κοινοβούλια για τη δόση προς την Ελλάδα. Επιπλέον, το Δ.Σ. του ESM αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωμένο (supplemental) Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για να προχωρήσει στη συνέχεια στην απόφαση της εκταμίευσης των κονδυλίων στην Ελλάδα.

Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε τρία στάδια

Ο ESM σημειώνει παράλληλα ότι στο Eurogroup της 9ης Μαΐου συμφωνήθηκε ένας αριθμός μέτρων για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Βραχυπρόθεσμα μέτρα (θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018):

-Εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών του EFSF: η αποπληρωμή ορισμένων δόσεων των δανείων του EFSF μπορούν να παραταθούν εντός της συμφωνημένης σταθμισμένης μέσης διάρκειας ωρίμανσης των 32,5 ετών το μέγιστο

-Χρήση της διαφοροποιημένης χρηματοδοτικής στρατηγικής των EFSF/ESM για να μειωθεί ο κίνδυνος επιτοκίου: Ο EFSF/ESM εξετάζει διαφορετικούς τρόπους να βελτιστοποιήσει τη δομή του χρέους σύμφωνα με τα διαφορετικά προφίλ χρέους των κρατών μελών. Στόχος είναι να επιτραπεί στον EFSF/ESM να μειώσει τον κίνδυνο του επιτοκίου για την Ελλάδα χωρίς να αυξηθεί το κόστος για τα άλλα κράτη μέλη.

-Παράταση της αύξησης του περιθωρίου του επιτοκίου σε σχέση με τα δάνεια για την επαναγορά χρέους (εκταμιεύθηκαν από τον EFSF το 2012) για το έτος 2017. Το περιθώριο στο εν λόγω δάνειο είχε διαμορφωθεί σε αυξημένο επίπεδο (200 μονάδες βάσης) για να ενθαρρύνει την Ελλάδα να ενισχύσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης κατά τη διάρκεια του προγράμματος EFSF. Καθώς νέοι μηχανισμοί σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα του ESM, το Δ.Σ. του EFSF και οι εγγυητές μπορούν να εγκρίνουν το περιθώριο να επεκταθεί για το έτος 2017

Μεσοπρόθεσμα μέτρα (τα οποία μπορούν να υιοθετηθούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM το 2018)

-Χρήση αναξιοποίητων πόρων από το πρόγραμμα ESM για μερική πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του επίσημου τομέα. Από τα €25 δισ. που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση υπό το πρόγραμμα του ESM, μόνο τα 5,4 δισ. χρησιμοποιήθηκαν. Τα υπόλοιπα €19,6 δισ. θα μπορούσαν πιθανώς να χρησιμοποιηθούν την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του επίσημου τομέα (διμερή δάνεια από άλλες χώρες ή δάνεια του ΔΝΤ). Η Ελλάδα θα ωφεληθεί από αυτό καθώς τα δάνεια του ESM είναι πολύ πιο φθηνά από τα δάνεια του ΔΝΤ και έχουν πιο μεγάλο χρόνο ωρίμανσης.

-Πληρωμή στην Ελλάδα των κερδών από τα προγράμματα SMP (Securities Markets Programme – Πρόγραμμα για τις Αγορές Τίτλων) και ANFA (Agreement on Net Financial Assets – Συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.  Ο ESM κατέχει περίπου €1,8 δισ. σε κέρδη από το SMP από το 2014 σε ξεχωριστό λογαριασμό. Αυτό το ποσό μαζί με τα κέρδη SMP και ANFA από το έτος χρήσης του  2017 και στη συνέχεια θα κρατούνται από τον ESM σαν μαξιλάρι ασφαλείας για να μειωθούν μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα. Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (χωρίς να περιλαμβάνεται η ΤτΕ) θα συσσωρεύσουν περίπου €3,5 δισ. σε κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν για την περίοδο 2017 – 2026

-Πιο σημαντική αναδιάταξη του χρέους στα δάνεια του EFSF. Εάν χρειαστεί, στοχευμένα μέτρα για την αναδιάταξη του χρέους μπορούν να εξεταστούν, περιλαμβανόμενης της επέκτασης της μέγιστης σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης των δανείων, της αναδιάταξης του σχεδίου αποπληρωμών του EFSF, την επιβολή ορίων και αναβολή στις πληρωμές επιτοκίων.

-Κατάργηση της αύξησης του περιθωρίου του επιτοκίου που σχετίζεται με την επαναγορά του χρέους από το 2018

Μακροπρόθεσμα μέτρα

-Προληπτικός μηχανισμός για το χρέος. Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιηθεί, εάν χρειαστεί, μετά το τέλος του προγράμματος του ESM τον Αύγουστο του 2018 για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο στην περίπτωση που υλοποιηθεί ένα πιο δυσμενές σενάριο: ένας τέτοιος μηχανισμός μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα όπως η περαιτέρω αναδιάταξη του EFSF και η επιβολή ορίων και αναβολή στις πληρωμές επιτοκίων.

Ο ESM σημειώνει ότι χάρη στα μέτρα ανακούφισης που προβλέπονται [για το ελληνικό χρέος], οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας αναμένεται να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια.

Αυτό αναμένεται να τοποθετήσει το πολύ υψηλό χρέος της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ σε ένα διαρκώς πτωτικό μονοπάτι και να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προσθέτει.

capital

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα