Ποιοι δίνουν και ποιοι παίρνουν τα κόκκινα δάνεια

Η ολοκλήρωση του θεσμικού και φορολογικού πλαισίου που διέπει τις μεταβιβάσεις απαιτήσεων, δίνει το σήμα του τέλους για  ένα απο τα μεγαλύτερα «ταμπού» της ελληνικής οικονομίας: Πρόκειται για τα πρώτα εγχειρήματα πώλησης κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, που είτε μεμονωμένα, είτε σε χαρτοφυλάκια, εκχωρούν οι τράπεζες, και τα οποία φέρονται έτοιμα να αναλάβουν μια σειρά από γνωστά funds με γνώση των δεδομένων της ελληνικής πραγματικότητας. 

Την περασμένη Κυριακή, η ελληνική Βουλη ψήφισε την τροποποίηση του νόμου Σταθάκη για τη διαχείριση και απόκτηση δανειακών απαιτήσεων. Ο νέος νόμος  απελευθερώνει την πώληση δανείων, με μόνη εξαίρεση (προχωρινά και ως το τέλος του 2017) τα δάνεια πρώτης κατοικίας με υποθήκη αντικειμενικής αξίας κάτω από 140.000 ευρώ. Με το νέο καθεστώς, οι πωλήσεις δανειων ακόμη και με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου απαλλάσσονται από κάθε άλλο φόρο, τέλος και εισφορά, εκτός από την καταβολής μειωμένων αναλογικών δικαιωμάτων (1/1000) για κάθε εγγραφή σε δημόσιο βιβλίο, μητρώο ή κτηματολόγιο. Βέβαια όλα αυτα δεν καθιστούν απαραίτητα τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια ελκυστικά για τους υποψήφιους αγοραστές.

Αντίθετα, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές ειναι γνώστες των ελληνικών συνθηκών και των ιδιαιτεροτήτων τη ελληνικής αγοράς, θα είναι ιδιαίτερα  προσεκτικοί στο τι αγοράζουν, αλλά και στο πως θα το διαχειριστούν, με γνώμονα τις προοπτικές εξέλιξης ανα κλάδο και επιχείρηση. Και αντίστοιχα βέβαια θα διαχειριστούν στο μέλλον τις τύχες των επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν.

Παράγοντες της αγοράς δεν θεωρουν καθόλου τυχαίες τις κινήσεις ξένων ομίλων στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες που ηδη οδηγούν τον κλάδο σε μια «επόμενη ημέρα» και θεωρούν ότι αυτό θα είναι γενικότερα το μοντέλο – οδηγός και για μια σειρά άλλων επιχερηματικών δραστηριοτήτων ο δανεισμός των οποίων έχει «κοκκινησει». Με δυο λόγια: ανάληψη δανεισμού και ρίσκου, αναδιάρθρωση υποχρεώσεων, εξορθολογισμός αντικειμένου και πωλήσεων, βελτίωση ανταγωνιστικότητας, επίτευξη κερδοφορίας και (ενδεχομένως) μεταπώληση.

Σε ότι αφορά τους πωλητές:

Η Eurobank, ως η μόνη αμιγώς ιδιωτική τράπεζα, εμφανίζεται περισσότερο επιθετική από τις υπόλοιπες διερευνώντας της πώληση «ανοιγμάτων» σε ελληνικές επιχειρήσεις, είτε μεμονωμένα είτε μέσω χαρτοφυλακίων.

Αντίθετα, η Πειραιώς, δεν εξετάζει άμεσα την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων, και όπως διευκρίνισε η διοίκησή της στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, εστιάζει μόνο σε μεμονωμένα δάνεια για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον.

Η Alpha, από την πλευρά της, έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων για τα εταιρικά δάνεια που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση. Προς ρευστοποίηση στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας περιλαμβάνονται δάνεια ονομαστικής αξίας 4 δισ. ευρώ.

Στην αγορά, ακόμη, η απόσταση που χωρίζει funds και τραπεζικά ιδρύματα, αναφορικά με το ενδεχόμενο αγοραπωλησών κόκκινων δανείων θεωρείται χαοτική. Ωστόσο, στην προοπτική βελτίωσης των συνθηκων στην οικονμία κατι τετοιο θεωρείται ότι θα αλλάξιε. Για τον λόγο αυτό και επί ποδός πολέμου, με προοπτική τα επιχειρηματικά deals που αναμένονται να «σκάσουν» από το φθινόπωρο, βρίσκονται μια σειρά από funds με γνώση του ελληνικού επιχειρηματικου πεδίου. Ανάμεσά τους:

Το Fortress που πρόσφατα μπήκε στην ΑΜΚ της ακτοπλοικής Attica Holdings.

To York Capital που επισης έχει μπει στην ΤΕΡΝΑ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του ομίου Περιστέρη.

Το Oaktree που έχει επενδύσει στον ελληνικό τουρισμό με επίκεντρο τις εενδύσεις με τους αδελφούς Ανδρεάδη στο Oceania της Χαλκιδικής.

Το Third Point, που μεταξύ άλλων έχει επενδύσει στις τουριστικές επιχειρήσεις της Dolphin του Μιλτου Καμπουρίδη και των συνεργατών του.

Το Baupost, με επενδυτική παρουσία στις ελληνικες υποδομές και τον τραπεζικό κλάδο,

αλλα και μια σειρά από άλλα funds με γνώση του ελληνικού συστήματος (σ.σ. που μετρούν ήδη κέρδη και ζημίες), όπως το Apollo, το Blackstone, το Lone Star, το, Cerberus, το Eaglevale, το Marathon και  οι Sankaty Advisors.

Μέχρι στιγμής, το μόνο deal μεταξύ τραπεζών και εξειδικευμένης στις αναδιαρθρώσεις εταιρίας είναι αυτό των Alpha Bank και Eurobank με την KKR. Το σχήμα συνδιαχείρισης θα απαιτήσει ένα εξάμηνο προκειμένου να επανδρωθεί και να αποδώσει αποτελέσματα από τη διαχείριση επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου 1,2 δισ. ευρώ που θα γίνει μέσω πλατφόρμας της Pillarstone.

economy365.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα