Δεν θα επιστρέψουν όσα πήραν ως το Μάιο οι συνταξιούχοι που χάνουν το ΕΚΑΣ

Είναι οριστικό. Οι συνταξιούχοι των οποίων το ΕΚΑΣ κόβεται από φέτος, δεν θα επιστρέψουν το ποσό των πέντε μηνών που εισέπραξαν.

Τα χρήματα θα δοθούν από το νέο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο θα μεταφερθεί το 40% της υπέρβασης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλαδή 700 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Η δυνατότητα μεταφορά αυτών των χρημάτων έχει συμφωνηθεί τον περασμένο Ιούλιο με το μνημόνιο και οι Θεσμοί δεν έχουν αντίρρηση.

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών και το κουαρτέτο συμφώνησαν πως αν τα πλεονάσματα προέρχονται από πηγές που χαρακτηρίζονται επαναλαμβανόμενες, θα μπορεί η κυβέρνηση να χορηγεί αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις ή να τα διαθέτει σε άλλες δαπάνες που θεωρούνται επαναλαμβανόμενες.

Στην περίπτωση που τα επιπλέον έσοδα προέρχονται από πηγές που δεν πρόκειται να επαναληφθούν στο μέλλον, τότε αυτά τα χρήματα θα μπορούν να δοθούν με τη μορφή επιδόματος ή ενίσχυσης με επαναλαμβανόμενης.

Η δεύτερη μέθοδος θα εφαρμοστεί και στην περίπτωση του ΕΚΑΣ που δεν θα επιστρέψουν εκείνοι που το πήραν το πρώτο πεντάμηνο, περίπου 80.000 συνταξιούχοι.

Το λογιστικό κόλπο που θα χρησιμοποιηθεί είναι να γίνει εγγραφή για χορήγηση των χρημάτων στους συνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ ως επιδόματος ενίσχυσης και να αφαιρεθεί από το λογαριασμό του ΕΚΑΣ στον προϋπολογισμό το σύνολο των περικοπών που για το 2016 ανέρχεται σε 168 εκατομμύρια ευρώ.

Ετσι, οι συνταξιούχοι δεν θα επιστρέψουν πίσω τα χρήματα και στον προϋπολογισμό δεν θα εμφανιστεί καμία ¨τρύπα¨ από τη μικρότερη περικοπή του ΕΚΑΣ για το 2016.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα