Σοκάρει έρευνα του ΣΕΒ. Πόσοι και ποιοι θα πληρώσουν το νέο ΕΝΦΙΑ

Αποκαλυπτικό είναι το εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών αναφορικά με το πόσοι και ποιοι είναι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ του 2016, λόγω των αλλαγών που έγιναν με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο.

Ειδικότερα από την επεξεργασία που περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο δελτίο προκύπτουν τα εξής:
- 530.589 φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν να καταβάλουν συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. συνολικού ύψους 808.000.00 ευρώ.
- ειδικά  τέσσερις  φορολογούμενοι, που διαθέτουν ακίνητη περιουσία πολύ υψηλής αντικειμενικής αξίας θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο περίπου 600.000 ευρώ!

- συμπληρωματικό φόρο θα κληθούν να πληρώσουν 485.505 φυσικά πρόσωπα και το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν είναι 566 εκατ. ευρώ.
- από τα φυσικά πρόσωπα  που θα πληρώσουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ποσοστό 75% ή 363.456, δηλαδή περίπου οι οκτώ στους δέκα, θα καταβάλλουν συνολικά 14,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή ο καθένας θα κληθεί να πληρώσει ποσό συμπληρωματικού φόρου κατά μέσο όρο 40 ευρώ.

- 122.049 φυσικά θα πληρώσουν συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. συνολικού ύψους 551 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο από 4.514 ευρώ ο καθένας
- 45.084 νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις, ιδρύματα κλπ) θα υποχρεωθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. συνολικού ύψους 242.000.000. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του, δείχνουν μια κατάσταση που "εξαϋλώνει τις αξίες για όλους, ακόμα και για τους μικροϊδιοκτήτες. Επίσης, φέρνει σε αδιέξοδο επιχειρήσεις που βρίσκονται και αυτές σε αδυναμία να πληρώσουν τους φόρους για την ακίνητη περιουσία τους". Και προσθέτουν οι αναλυτές του ΣΕΒ: "Αυτή η απαξίωση της αγοράς όμως αποτελεί και τροχοπέδη σε κάθε σκέψη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου εντοπίζεται για τη χώρα μια σημαντική ευκαιρία βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας".

Να σημειωθεί ότι ο συμπληρωματικός φόρος θα είναι αυξημένος φέτος λόγω σημαντικών αλλαγών που πραγματοποίησε η κυβέρνηση με στόχο να εισπράξει επιπλέον περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ. Οι αλλαγές που έγιναν είναι:

- μείωση του αφορολόγητου του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ
- αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ έως και 15%
- κατάργηση της απαλλαγής από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των νομικών προσώπων. Θεσπίστηκε συντελεστής φορολόγησης των ακινήτων τους  1 τοις χιλίοις.

- επιβλήθηκε συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και στα αγροτεμάχια.

- αυξήθηκε από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα. Ειδικά στις εταιρείες επενδύσεων ακινήτων αυξάνεται από 2,5 τοις χιλίοις σε 3,5 τοις χιλίοις.
-απαλλάχθηκαν από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα κτίρια ηλικίας άνω των 100 ετών που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία και ιστορικά διατηρητέα.

capital

To νέο φορολογικό τοπίο σε καύσιμα, ΕΝΦΙΑ, αγορά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα