Τσακαλώτος: Για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Βίντεο

Για ένα «πολύ σημαντικό βήμα μπροστά» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφορικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι ήταν μία απόφαση που είχε και συμβιβασμούς και πρόσθεσε: «Κατανοούμε πλήρως ότι επειδή αυτό το πακέτο για το χρέος δεν βοηθάει έναν φτωχό άνθρωπο που δεν τα βγάζει πέρα. Έχω πλήρη επίγνωση αυτού του πράγματος. Η επιτυχία, όσο είναι επιτυχία, θα φανεί σε βάθος χρόνου».

«Είχαμε τρεις στόχους για αυτό το Eurogroup. Ο πρώτος ήταν να εξασφαλίσουμε την εκταμίευση που πηγαίνει πακέτο με την πρώτη αξιολόγηση. Ο δεύτερος ήταν να μπορέσουμε με την αξιολόγηση να μπούμε και στη νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ που ελπίζουμε ότι θα έρθει πολύ γρήγορα. Ο τρίτος στόχος ήταν να έχουμε μία συμφωνία για το χρέος» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

«Δεν αμφισβητείται από κανέναν ότι η αξιολόγηση τελείωσε και ότι θα γίνει η εκταμίευση της δόσης» υπογράμμισε και συνέχισε:

«Για πρώτη φορά υπάρχει μία επίσημη αναγνώριση από το Eurogroup και από τους θεσμούς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό πια έχει καταγραφεί επισήμως και έχει αναγνωριστεί και στο κείμενο του Eurogroup και στη συνέντευξη Τύπου που έγινε μετά τη συνεδρίαση».

«Ως αποτέλεσμα αυτής της αναγνώρισης, έχουμε ένα πλαίσιο που πρέπει να αντιμετωπίσει τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό το πλαίσιο, για πρώτη φορά, ορίζει το τι σημαίνει αναγκαιότητα. Μέχρι τώρα είχαμε τη δέσμευση ότι κάτι θα γίνει αν χρειαστεί. Η τεράστια διαφορά τώρα είναι ότι έχουμε έναν ορισμό του τι σημαίνει αν χρειαστεί» σημείωσε.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

Ομολογία Τσακαλώτου για συμβιβασμούς στο Eurogroup. Δείτε live

Κοινή συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 24ης Μαΐου παραχωρούν αυτήν την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Από το ξεκίνημα κιόλας της συνέντευξης, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως δεν αμφισβητείται ότι η αξιολογηση ολοκληρώθηκε και πως η δόση για την Ελλάδα, ύψους 10,3 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί.

Ο ΥΠΟΙΚ θέλησε να εστιάσει στο ζήτημα του χρέους, εξηγώντας ότι, για πρώτη φορά, αναγνωρίζεται απ' όλους τους εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι, στο πλαίσιο των ενεργειών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα υπάρξει και μακρά περίοδος χάριτος και ωρίμανσης, αλλά και επιμήκυνση της αποπληρωμής, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα μπει πολύ σύντομα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Υπογράμμισε, δε, ότι θα υπάρξουν και αγορές παλιού χρέους.

Δεν αρνήθηκε, ωστόσο, ότι η απόφαση είχε και συμβιβασμούς. Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καποια σημεία, κάποιες «ουρές», όπως και σε όλες τις προηγουμενες αξιολογήσεις, όμως τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι θα γίνει εκταμίευση.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη πως ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, «έχουμε ένα πλαίσιο που χρειάζεται, για να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός».

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε γενικότερα για τη συμφωνία ότι είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, έκανε όμως λόγο για μεγαλύτερη σαφήνεια και ασφάλεια για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Χουλιαράκης, υπογράμμισε ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι το τέλος του προγράμματος, καθώς και ότι 1,7 δισ. ευρώ από κάθε υποδόση θα κατευθυνθεί στην ιδιωτική οικονομία.

Ο κ. Χουλιαράκης, κινούμενος στην ίδια γραμμή με τον κ. Τσακαλώτο, σημείωσε ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους μέσα από περίοδο χάριτος και ωρίμανσης, καθώς και χαμηλότερων επιτοκίων, ενώ και εκείνος μίλησε για αγορές παλιού χρέους της Ελλάδας (σ.σ. όπως προβλέπει η πρόταση του ESM για την εξαγορά χρέους της χώρας προς το ΔΝΤ από το πρώτο Μνημόνιο).
protothema

enikos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα