Σαρωτικές αλλαγές για τις αποδείξεις. Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο

Σαρωτικές αλλαγές για τις αποδείξεις μέσω πλαστικού χρήματος και το χτίσιμο του αφορολόγητου φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Σύμφωνα με το σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων θα γίνονται ηλεκτρονικά για ποσά άνω των 50 ευρώ, ενώ οι καταναλωτές θα πληρώνουν υποχρεωτικά με κάρτα για ποσά άνω των 500 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

- Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξει ώστε να χτίζουν το αφορολόγητο. Σε διαφορετική περίπτωση το χάνουν.

- Από την 1η Ιουλίου θα γίνονται δεκτές από την Εφορία  οι αποδείξεις από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο. Μόνο για φέτος θα γίνουν δεκτές και οι αποδείξεις του πρώτου εξαμήνου του έτους που καταβλήθηκαν με μετρητά.

- Από το 2017 οι συναλλαγές θα πρέπει να πραγματοποιούνται με χρήση καρτών ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν το όφελος του αφορολόγητου ορίου.

- Η εφορία θα ζητεί συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων αναλόγως τους ύψους του εισοδήματος. Για τις 4 κατηγορίες αφορολογήτου που ισχύουν σήμερα θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματός τους. Για ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα ζητούνται αποδείξεις ίσες με το 15% του εισοδήματος. Το ποσό των αποδείξεων που θα ζητάει η εφορία  θα αυξάνεται ανάλογα με το εισόδημα.

- Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη που θα αναφέρει ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται τα κίνητρα στους φορολογουμένους, με στόχο να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος. Τα κίνητρα θα προβλέπουν κληρώσεις δώρων και ακινήτων.

- Οι φορολογούμενοι που θα πραγματοποιούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα δεν θα χρειοάζεται να κρατούν τις αποδείξεις. Οι δαπάνες των φορολογουμένων που θα χρησιμοποιούν κάρτες θα αποστέλλονται στη ΓΓΔΕ από τις τράπεζες.

- Αποδεκτές θα γίνονται όλες οι αποδείξεις που συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι (εκτός από αυτές των ΔΕΚΟ).

- Οι συναλλαγές με ιατρικά κέντρα, γιατρούς, και η δαπάνη φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται μέσω καρτών από το 2017 αλλιώς θα απορρίπτονται από την εφορία.

- Υποχρεωτική θα είναι η χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές των πολιτών με καταστήματα λιανικής για αγορές άνω των 500 ευρώ.

Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις

- Από την 1η Ιουλίου οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων θα γίνονται με χρεωστικές, πιστωτικές ή e-banking για ποσά άνω των 50 ευρώ.

- Από την 1η Ιουλίου όλες οι νέες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τα μηχανάκια POS.

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα