Διπλός ο κόφτης σε περίπτωση απόκλισης. Τι σημαίνει αυτό

Παρά την αρχική χαρά για την επί της αρχής έγκριση της δόσης, η Κυβέρνηση θα πρέπει να ανέβει και πάλι ένα Γολγοθά με προαπαιτούμενα πριν εξασφαλίσει την υπο-δόση των 7,5 δισ. ευρώ και την δεύτερη των 2,8 δισ. που αποφασίστηκε στο Eurogroup της Τρίτης, όπου υποτίθεται σφραγίστηκε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Βάση είναι ότι η καταβολή των δόσεων τελεί υπό την αίρεση της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος.

Σε περίπτωση απόκλισης μέσα στο καλοκαίρι, ο «κόφτης» θα είναι διπλός. Από το εξωτερικό θα είναι το πάγωμα των υπο-δόσεων και στο εσωτερικό περικοπές δαπανών όπως προβλέπει ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης, που ψηφίστηκε την Κυριακή.

Η δόση των 10,3 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμη μετά τις διορθώσεις, που θα πρέπει να κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση, σε μια σειρά από θέματα που προέκυψαν από το έλεγχο των κειμένων των νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν στην Βουλή.

Συγκεκριμένα:

1. Ζητήθηκαν και δόθηκαν άμεσα εξηγήσεις για ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης.

Πήραν άμεσα διαβεβαίωση από τον υπουργό οικονομικών ότι οι πόροι του ταμείου θα προέρχονται από την ρήτρα υπερ-απόδοσης στο πρωτογενές πλεόνασμα και όχι με ήδη άλλους τακτικούς δημοσιονομικούς πόρους.

Ζήτησαν γι αυτό να οριστεί σαφώς η φύση, οι σκοποί και οι πόροι του ταμείου.

2. Οι ευρωπαίοι επίσης ζήτησαν να μάθουν για την αναστολή είσπραξης των αναδρομικών του ΕΚΑΣ, από τους 100.000 δικαιούχους που το χάνουν φέτος, λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Η αναστολή αυτή αναμένεται να δημιουργήσει ένα κενό περίπου 85 εκατ. ευρώ.

3. Εντόπισαν ότι στο κομμάτι με τα «κόκκινα» δάνεια δίνεται εξαίρεση από τις αγοραπωλησίες μεταξύ τραπεζών και distress funds, πήραν και τα «κόκκινα» δάνεια που είχαν την εγγύηση του δημοσίου, χωρίς όμως να υπάρχει στο θέμα συναίνεση των θεσμών.

Ζήτησαν και αυτό το κομμάτι να συμπληρωθεί.

4. Ζήτησαν να ανακληθεί η απόφαση Σπίρτζη για τα διόδια της Εγνατίας οδού, αφού μειώνει το οικονομικό αντικείμενο της εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου και ουσιαστικά υπονομεύει την διαδικασία της σύμβασης παραχώρησης που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

5. Σε ότι αφορά την σύμβαση για το Ελληνικό επισημάνθηκε ότι με βάση τις υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς, τις οποίες θα πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Συγκεκριμένα ζητήθηκε η πορεία της συμφωνίας και το χρονοδιάγραμμα μέχρι και την έγκριση του από το Κοινοβούλιο.

6. Έλλειψη εντοπίστηκε επίσης και στις πολυσέλιδες διατάξεις για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, αφού απουσίαζε από το κείμενο διάταξη με την οποία θα υπάρχει το δικαίωμα αποποίησης ευθύνης για τα μέλη της διοίκησης, σχετικά με τις διαδικασίες και την ολοκλήρωση αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.

Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι διορθώσεις θα πρέπει να εγκριθούν εκ των υστέρων από τους δανειστές, να δοθεί η τελική εισήγηση προς τα εθνικά κοινοβούλια να εγκρίνουν το σύνολο της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ.

Στην συνέχεια με βάση την χθεσινή συμφωνία θα δοθούν 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα μοιραστούν σε χρέος και ιδιώτες ανάλογα με τις ανάγκες.

Η δεύτερη υπο-δόση των 2,8 δισ. ευρώ

Η δεύτερη υπο-δόση των 2,8 δισ. ευρώ, σχεδιάζεται να δοθεί τον Σεπτέμβριο όταν αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που θα περιλαμβάνει συνολικά 43 προαπαιτούμενα.

Τα διαρθρωτικά ορόσημα για την καταβολή της δόσης θα είναι:

Στο χώρο της ενέργειας και ειδικότερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου περιβάλλοντος για την μερική αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και την τους πλειστηριασμούς ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ορισμός νέων διοικήσεων των εμπορικών τραπεζών, με την μικτή επιτροπή ΤΧΣ και μελών που θα ορίσουν οι θεσμοί, όπου θα πρέπει να υπάρχει η απόλυτη πλειοψηφία για τον ορισμό και την παύση μελών του ΔΣ, σε κάθε μια από τις τέσσερεις μεγάλες εμπορικές τράπεζες.

Η επιβεβαίωση εφαρμογής των διατάξεων που αφορά την Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων, σε ότι αφορά τις αρχές της οργάνωσης της διοίκησης και του προϋπολογισμού που προέβλεπε το πολυνομοσχέδιο της Κυριακής.

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα