ΤτΕ: Μείωση επιτοκίων χορηγήσεων

Περιορίστηκε το άνοιγμα της ψαλίδας των επιτοκίων τον Μάρτιο καθώς αυτά των καταθέσεων παρέμειναν αμετάβλητα ενώ των χορηγήσεων σημείωσαν μικρή υποχώρηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε στο 4,17% από 4,42% που ήταν στο τέλος Φεβρουαρίου.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την διατήρηση του μέσου επιτοκίου καταθέσεων στο 0,48% σε αντίθεση με τη μείωση του μέσου επιτοκίου των νέων δανείων κατά 0,26% στο 4,65%.

Πιο αναλυτικά, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε μείωση κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,88%, ενώ το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,15%.

Στις χορηγήσεις το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε αμετάβλητο στο 14,66%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,74%.

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε, επίσης, κατά 5 μονάδες βάσης στο 7,39%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου παρουσίασε μείωση κατά 80 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,17%.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,62%, για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 19 μονάδες βάσης στο 5,04% ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 90 μονάδες βάσης στο 3,93%.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,62%.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα