Κύμα αυξήσεις φόρων σε IX, βενζίνη, αέριο, Internet, αλκοόλ, τσιγάρα, ξενοδοχεία

Κύμα αυξήσεων φόρων περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές της χώρας.

Ειδικότερα αυξάνονται:

- Ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ στο 24% από 23%.

- Η φορολογία σε αμόλυβδη, υγράεριο και φυσικό αέριο.

- Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καπνό, στα τσιγάρα και στα αλκοολούχα ποτά.

- Το Τέλος Ταξινόμησης των εισαγόμενων αυτοκινήτων και των Τελών Κυκλοφορίας.

Επιπλέον, από την αλλαγή κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με μικρότερο αφορολόγητο όριο, το Δημόσιο στοχεύει να αντλήσει 1,8 δισ. ευρώ.

Ακόμη, έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές η επιβολή Τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση καθώς και στη χρήση Διαδικτύου.

Επίσης, προβλέπεται «πάγωμα» των προαγωγών για τα ειδικά μισθολόγια. Από τα δύο αυτά μέτρα υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 350 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τα παραπάνω μέτρα, η κυβέρνηση, αν και αντίθετη ως προς τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη θεσμοθέτηση επιπλέον μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ στην περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχος, έχει προτείνει τη δημιουργία αυτόματου συστήματος περικοπής δαπανών, καθώς και την περαιτέρω περιστολή των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

Οι 716 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 1,5 δισ. ευρώ (από 8 δισ. ευρώ πριν από έξι χρόνια) θα καταργηθούν είτε θα αντικατασταθούν με άμεσες ενισχύσεις στους φορολογουμένους που τις έχουν ανάγκη.

Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα και επανεξετάζονται είναι οι εξής:

• 123 φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 275,29 εκατ. ευρώ έχουν απομείνει στα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου).

Το μεγαλύτερο κόστος, 85,2 εκατ. ευρώ, προέρχεται από τις ιατρικές δαπάνες, για τις οποίες εξετάζεται να αναγνωρίζονται μόνον οι δαπάνες άνω των 100 ευρώ που γίνονται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 5,9 εκατ. νοικοκυριά που κάνουν φορολογική δήλωση, 1,7 εκατ. νοικοκυριά περιορίζουν τη φορολογική τους επιβάρυνση, μέσω των ιατρικών εξόδων και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

• 109 φοροαπαλλαγές αφορούν τις επιχειρήσεις και κοστίζουν στον προϋπολογισμό 13,75 εκατ. ευρώ.

• 19 φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές που εφαρμόζονται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και κοστίζουν στον προϋπολογισμό 426,24 εκατ. ευρώ. Από τις φοροαπαλλαγές αυτές ευνοούνται 1.145.575 φορολογούμενοι.

• Στα 972,4 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα