Με μικρό καλάθι στο Eurogroup. Στήριγμα οι εκτιμήσεις Κομισιόν-Eurostat

Κλίμα αισιοδοξίας για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τις θετικές προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα νέα στοιχεία της Eurostat, που συνηγορούν στην άποψη ότι δεν είναι αναγκαίο να αποφασισθούν τώρα προληπτικά μέτρα.

Παράλληλα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς ως ασπίδα στις πιέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες έμμεσα και διακριτικά «σιγοντάρει» το Βερολίνο. Όμως, παρά τις καθησυχαστικές χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε, Τουσκ, και Μοσκοβισί, τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά: Συμφωνία στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας είναι απίθανο να υπάρξει, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, το σίριαλ θα συνεχισθεί.

Το ΔΝΤ δεν έχει εγκαταλείψει τις προστάσεις-απαιτήσεις του για περικοπές συντάξεων, μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου – με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων – και περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας (άρση περιορισμών σε απολύσεις, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων κλπ).

Όμως, το μείζον ζήτημα σ’ αυτή τη φάση είναι η διάρθρωση και ο τρόπος λειτουργίας του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το Ταμείο δεν θέλει επ’ ουδενί να αφεθεί στα χέρια του υπουργού Οικονομικών το «κλειδί» ενεργοποίησης του μηχανισμού, ούτε η αρμοδιότητα καθορισμού των μέτρων που θα ληφθούν. Απαιτεί επίσης να γίνεται ανά τρίμηνο αξιολόγηση των δημοσιονομικών στοιχείων , ώστε να ενεργοποιείται ο μηχανισμός αμέσως μόλις υπάρξει απόκλιση και τα στοιχεία της Eurostat  να επαναξιολογούνται από δικά του στελέχη.

Το θέμα αποδεικνύεται ακανθώδες, καθώς και οι δύο πλευρές δείχνουν δυσπιστία και καχυποψία, που δεν βοηθούν την εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας.

Η διαπραγμάτευση περιπλέκεται καθώς στη συζήτηση υπεισέρχεται το θέμα του χρέους, το οποίο τίθεται πλέον ανοιχτά και από το ΔΝΤ και από ελληνικής πλευράς, ενώ οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών Θεσμών προσπαθούν να το κρατήσουν επί του παρόντος στο περιθώριο, προκειμένου να αποφύγουν αντιδράσεις και ενεργότερη εμπλοκή του Βερολίνου.

Η κυβέρνηση έχει καταστρώσει ένα σχέδιο κινήσεων και χειρισμών μέχρι το κρίσιμο Eurogroup  της Δευτέρας, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή στήριξη από τις Βρυξέλλες και από ευρωπαϊκές  κυβερνήσεις, ώστε να μπορέσει να κλείσει τις επόμενες μέρες μία συνολική συμφωνία χωρίς μεγάλες υποχωρήσεις. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μέχρι στιγμής φαίνεται ότι «παίζει σε  δύο ταμπλό»,  συντασσόμενος εν μέρει με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα, ενώ παράλληλα αποκρούει τις  πιέσεις του για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες  τις επαφές με ομολόγους του της Ευρωζώνης, παρουσιάζοντας τις ελληνικές απόψεις. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία και τα στοιχεία της Eurostat της δίνουν ισχυρά όπλα στην προσπάθεια να αποκρούσει τις πιέσεις για νομοθέτηση «προληπτικών» μέτρων.

Όπως επισήμαιναν χθες παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχει γίνει πλέον αποδεκτό ότι δεν υπάρχει λόγος να νομοθετηθούν τώρα συγκεκριμένα μέτρα και ότι εν πάση περιπτώσει θα ήταν αρκετό να δημιουργηθεί ο μηχανισμός  αυτόματης διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων, ο οποίος προβλέπεται και από προηγούμενες συμφωνίες.

sofokleouisn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα