Κρίσιμη εβδομάδα για το μέλλον της διαπραγμάτευσης. Όλα τα σενάρια

Αγώνα δρόμου αρχίζει από αύριο η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προετοιμάσει όσο καλύτερα γίνεται το κρίσιμο για την πορεία της διαπραγμάτευσης Eurogoroup της 9ης Μαΐου.

Στόχος του Μαξίμου είναι να ξεπεραστεί και το τελευταίο εμπόδιο και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν καθώς όσο πλησιάζουμε προς τον Ιούνιο τόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος του ατυχήματος.

Η Αθήνα ποντάρει αρκετά στις εκτιμήσεις της Eurostat για τα έτη 2016 και 2017 που θα δημοσιοποιηθούν την Τρίτη και, σύμφωνα με ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές, θα ενισχύσουν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Επιπλέον, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει προπαρασκευαστική συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου να ετοιμάσουν το Eurogroup. Ο επικεφαλής του Eurogroup θα έχει συναντήσεις και με τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας παρουσία των επικεφαλής των τριών θεσμών, Μάριο Ντράγκι, Ζον-Κλοντ Γιούνκερ και Κριστίν Λανγκάρντ. Όπως σημειώνουν πρόσωπα με γνώση όσων συμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις αυτές οι συναντήσεις είναι αρκετές φορές σημαντικότερες από τις ίδιες τις συνεδριάσεις του Eurogroup και για αυτό το λόγο ο έλληνας υπουργούς Οικονομικών και το επιτελείο του δίνει ιδιαίτερη έμφαση.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και διαμηνύει ότι από την πλευρά της έχει τηρήσει τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού και θα πρέπει και οι δανειστές να κάνουν το ίδιο.

Αν επιμένει το ΔΝΤ;

Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει, σε κάθε ευκαιρία, τη βεβαιότητα ότι τελικώς θα βρεθεί τρόπος να καμφθούν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ και να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου

Σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις του Μαξίμου διαψευστούν τότε θα ξεκινήσει η μελέτη μιας σειράς σεναρίων που περιλαμβάνουν από παραίτηση της κυβέρνησης με «ηρωική έξοδο» και εκλογές σε αντιευρωπαϊκό κλίμα μέχρι διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με αλλαγή πρωθυπουργού.

Το σενάριο που θα ακολουθηθεί θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων που αφορούν από την εσωκομματική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις προθέσεις των δανειστών και δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί με ακρίβεια να προβλεφθεί.

Στο παρασκήνιο, πάντως, εξετάζονται μια σειρά από λύσεις ενώ γίνονται και οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις σε πρόσωπα και κομματικούς σχηματισμούς που εν δυνάμει θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο την επόμενη μέρα

Ο πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο, πάντως, εμφανίζονται βέβαιοι ότι δεν θα χρειαστεί να εξεταστούν αυτές οι λύσεις και διαμηνύουν ότι δεν θα υπάρξει «νέο καλοκαίρι του 2015».

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα