Ο δεκάλογος φωτιά του ΔΝΤ. Το πακέτο των έξτρα μέτρων που απαιτούν

Περικοπές δαπανών που θα αποσκοπούν στη μόνιμη μείωση του μεγέθους του κράτους, με στόχευση στο σύνολο του δημόσιου τομέα, περιλαμβάνει ο κατάλογος με τα προληπτικά μέτρα… φωτιά που απαιτεί το ΔΝΤ με τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων και φυσικά τις ευλογίες του Σόιμπλε.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Αγορά, ο δεκάλογος αυτός, συντάχθηκε υπό την καθοδήγηση του Πολ Τόμσεν προσωπικά και αφορά αποκλειστικά και μόνο σε περικοπές δαπανών από συγκεκριμένους κωδικούς του προϋπολογισμού, όπως μειώσεις μισθών και κύριων συντάξεων, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και αναδιαρθρώσεις κρατικών επιχειρήσεων.

Μάλιστα κατά τις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας, τα τεχνικά κλιμάκια φέρεται να απέρριψαν ομόφωνα την πρόταση της ελληνικής πλευράς για αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 14%, υποστηρίζοντας πως έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα επιβολής πρόσθετων φορολογικών μέτρων, μετά και τις αλλαγές στο φόρο εισοδήματος και στην έμμεση φορολογία.

Οι δανειστές επιμένουν στον προσδιορισμό συγκεκριμένων μέτρων, αλλά και στη θεσμοθέτησή τους, υποστηρίζοντας ότι «δεν επιθυμούμε να ζήσουμε πάλι αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν».

Η κυβέρνηση πάλι έχει αντιταχθεί τόσο στην ποσοτικοποίηση των μέτρων, όσο και στη θεσμοθέτησή τους και αντιπροτείνει τη σύσταση ενός μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής από συγκεκριμένους κωδικούς του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα ο… δεκάλογος φωτιά του Τόμσεν, ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ο εξής:

1. Μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα

2. Αλλαγές στην αποζημίωση των δημοσίων υπαλλήλων

3. Μείωση προσωπικού στο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων και απολύσεων

4. Πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο

5. Περικοπή της δαπάνης για την Παιδεία

6. Περαιτέρω μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης (κύριες συντάξεις)

7. Περικοπή στις δαπάνες Υγείας

8. Αναθεώρηση των κοινωνικών παροχών και επιδομάτων

9. Φορολογική μεταρρύθμιση με κατάργηση των φοροελαφρύνσεων και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα