Θρίλερ για γερά νεύρα η διαπραγμάτευση. Προς νέα επικοινωνία Τσίπρα - Τουσκ

Σε θρίλερ για γερά νεύρα, εξελίσσεται η διαπραγμάτευση, μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες κυβέρνησης - δανειστών ενώ σήμερα αποχώρησαν όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Τα αίτημα του Πρωθυπουργού για σύγκληση Συνόδου Κορυφής, δεν έγινε δεκτό από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα το θέμα να παραπέμπεται, σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τις επόμενες ημέρες.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα έχει νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να επανεξεταστεί η κατάσταση.

Χθες κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον Ντόναλντ Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup.

Σύμφωνα επίσης με τη σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.

Όπως έγινε γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο κ. Γιούνκερ ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα καταβάλει προσπάθειες, με αντίστοιχο κύκλο επαφών, προκειμένου να συνεδριάσει το Eurogroup.

H Κυβέρνηση επιρρίπτει τις ευθύνες για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις  στο ΔΝΤ το οποίο κατηγορεί για «κωλυσιεργία» κι ότι ζητεί πράγματα «εκτός συμφωνίας».

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως «αυτοί που αντιδρούν στην ελληνική πρόταση, δεν επιδιώκουν περισσότερη αξιοπιστία, αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν περισσότερα μέτρα από όσα προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου Ιουλίου». «Για τον λόγο αυτόν, αρνούνται επιδεικτικά να λάβουν υπόψη και την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, τις εκτιμήσεις της οποίας θα είχαν επικαλεστεί κατά κόρον αν ήταν επιβαρυντικές για την ελληνική οικονομία», συμπληρώνουν.

Πάντως, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει το Eurogroup την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα σημειώνοντας, όμως ότι υπάρχουν ακόμη νομικά και πολιτικά ζητήματα που μένει να διευθετηθούν. Με νεότερη δήλωσή του ο επικεφαλής του Eurogroup εκτίμησε οτι θα υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα εντός δύο εβδομάδων. Όπως είπε στο ολλανδικό ραδιόφωνο το ζήτημα των προληπτικών μέτρων είναι νομικά περίπλοκο και γι αυτό «θα χρειαστεί λίγος παραπάνω χρόνος» για το κλείσιμο της συμφωνίας επί των 3,6 δισ. ευρώ που ζητούνται από την Αθήνα.

Το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας, υπογράμμισε άλλωστε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου φεύγει για την Ουάσιγκτον ενώ η ημερομηνία επιστροφής της στην Αθήνα είναι άγνωστη.

Το ΔΝΤ επιμένει να ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση δέσμη συγκεκριμένων μέτρων, για περικοπές δαπανών, ώστε να τα αξιολογήσει. Παράλληλα, αμφισβητεί τα στοιχεία της Eurostat, για την ελληνική οικονομία, συντηρώντας την κόντρα με την Κομισιόν.

Όπως διαρρέεται από την Ουάσιγκτον, η διακοπή των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση, δεν οφείλεται μόνο στην απαίτηση των δανειστών για νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, όσο στην έλλειψη κυρίως προτάσεων για το ποιά συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι το 2018.

Με άλλα λόγια, αν το οικονομικό επιτελείο δεν προτείνει στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ ποιές συγκεκριμένες περικοπές δαπανών πρέπει να γίνουν για να επιτευχθούν οι στόχοι  του προγράμματος, τότε οι επικεφαλής των δανειστών δεν θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα, όπως μεταδίδει από την αμερικανική πρωτεύουσα ο Θανάστης Τσίτσας για τον ΑΝΤ1. Στο  Ταμείο θεωρούν ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθεί ένας συμβιβασμός για το ποιά μορφή θα πάρει η δέσμευση της κυβέρνησης ώστε να ξεπεράσει ο σκόπελος της νομοθέτησης των έκτακτων μέτρων, που πρέπει να επικυρώσει η ελληνική Βουλή. Όμως, θα πρέπει να παρουσιαστεί  το προσεχές διάστημα από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών συγκεκριμένη λίστα μέτρων, που θα συνοδεύεται από μελέτες και  αριθμούς οι οποίοι θα είναι συμβατοί και αξιόπιστοι ώστε «να βγαίνουν τα νούμερα». Εκεί, όπως ισχυρίζονται αξιωματούχοι του ΔΝΤ, βρίσκεται η αιτία της καθυστέρησης του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ παίρνει ξεάθαρη θέση θέση υπέρ των απαιτήσεων του ΔΝΤ έναντι της Ελλάδας. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Νέιθαν Σιτς κατέστησε σαφές, μεσω του Reuters, πως η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στους μηχανισμούς έκτακτης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης του ΔΝΤ στην επόμενη φάση του προγράμματος διάσωσης, εάν δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, δηλαδή στις περικοπές που απαιτεί το Ταμείο.

Ταυτοχρόνως, πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει την επιμονή του Ταμείου για αναδιάρθρωση του ελληνικού σχεδίου διάσωσης, ώστε το χρέος να γίνει διαχειρίσιμο, με περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα και ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους δανειστές.

Ανοιχτή κόντρα ΕΕ – ΔΝΤ

Λάβρος εναντίον του ΔΝΤ εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα του προληπτικού πακέτου. Ο κ. Γιούνκερ, μετά την ενημέρωση που είχε από τους κ.κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί, είπε ότι είναι παράλογο και πως καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρωνμέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αργότερα.  Έχουμε φτάσει στο 95% της συμφωνίας και πρέπει να φτάσουμε πάρα πολύ γρήγορα στο 100%, σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ανάλογη δήλωση, εξάλλου, έχει κάνει ο Πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα: «Δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια “γεράκια” θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτόν τον εκβιασμό».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,  χτυπώντας το χέρι του στο τραπέζι, άσκησε κριτική και στη γενικότερη στάση του ΔΝΤ, λέγοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει επιτεθεί στην ευρωζώνη.

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα